Kampen mot "hatkriminalitet" er en prioritert oppgave for britisk politi. Foto: Durham Police
annonse
annonse

Ifølge en rapport fra Home Office har antall registrerte tilfeller av hatkriminalitet doblet seg på fem år i England og Wales.

Det har særlig vært en økning i slike forbrytelser basert på seksuell orientering, skriver The Guardian. Hatkriminalitet knyttet til transkjønnet identitet steg med 37 prosent i fjor. I alt ble 103.379 tilfeller registrert i 2018-19.

Fortsatt er det slik at den vanligste formen for registrert hatkriminalitet er i forbindelse med raseidentitet. The Guardian innrømmer i en bisetning at økende fokus på hatkriminalitet både i media og fra politiets siden kan ha bidratt til veksten i antall registrerte tilfeller.

annonse

Men samtidig mener de tallene kun representerer «toppen av isfjellet». De mener selvsagt også at begivenheter som Brexit har medvirket til det økende hatet.

Les også: Vi trenger ingen lov om hatkriminalitet

Er dette virkelig?

I The Spectator stiller Toby Young spørsmålstegn ved om det virkelig er slik at landet oversvømmes av hatkriminalitet. Young peker på at dette kun handler og registrerte lovbrudd, og viser til at Home Office selv skriver i rapporten:

annonse

«Økningen (i registrerte tilfeller av hatkriminalitet) de siste årene er trolig drevet av bedre registrering fra politiets side (…) Antageligvis har også den økte bevisstheten rundt hatkriminalitetbidratt til en forbedret identifisering av slike lovbrudd.»

De samme poengene ble understreket av journalist og forfatter David Goodhart i en artikkel i Policy Exchange i fjor. Goodhart er kjent for sin bok The Road to Somewhere: The Populist Revolt and the Future of Politics som tar for seg hvordan migrasjon, globalisering og Brexit rammer ulike grupper helt forskjellig (anywheres and somewheres). Selv The Guardian ga boken en relativt positiv anmeldelse.

Ingen krav til bevis

Dessuten er det slik at det ikke kreves noen form for bevisførsel. Young skriver:

– Med andre ord, noen kan rapportere en hendelse, og så er politiet forpliktet til å registrere dette som et lovbrudd uten noen form for bevis for at hendelsen faktisk har funnet sted.

annonse

Det er derfor helt mulig at økningen av registrerte lovbrudd skyldes at folk har blitt mer hårsåre, ikke at det har vært en reell økning i trakassering, rasisme og diverse «fobier».

Hva er hatkriminalitet?

Et eksempel på denne hårsårheten er rapporten om «en bølge av transfobisk hatkriminalitet» som skal ha rammet Oxford i den senere tid.

Thames Walley Police har bedt om at vitner står frem etter en rekke lovbrudd som har plaget offentligheten. Det handler om hatefulle løpesedler som er spredd utover i byen. En talsperson for politiet sier:

– Slik opptreden er uakseptabelt og vi tar hendelser av denne typen svært alvorlig.

Men det er ikke snakk om løpesedler som oppfordrer til vold eller diskriminering. Det handlet om to løpesedler. På den ene sto det «Woman: noun. Adult human female». Dette er et direkte sitat fra den engelske ordboken.

På den andre sto det «Kvinner har ikke en penis», som biologisk sett er nokså utvilsomt.

I 2019 utgjør dette «en bølge av hatkriminalitet» som fyller avisforsider  og blir en prioritert oppgave for det britiske politiet.

annonse

Les også: Skrev at «kvinner ikke har peniser» – fikk sparken fra universitet

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon