Jan Bøhler sitter på Stortinget for Oslo Arbeiderparti. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Jan Bøhler er en av stortingsrepresentantene som har gått i bresjen for det aktuelle forslaget. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
annonse
annonse

Her er Jan Bøhlers seks forslag for å stanse blind vold. 

På sin Facebookprofil skriver Arbeiderpartipolitiker fra Groruddalen, Jan Bøhler, om de mange voldshendelsene i hovedstaden natt til lørdag.

Han viser til at Oslopolitiet kunne melde om 15 – 20 tilfeller av uprovosert vold i byen på tre timers tid natt til lørdag.

annonse

– Jeg mener vi må ta dette på største alvor. Blind vold er faktisk en slags terror mot det gode bymiljøet vårt som uten forvarsel kan ramme hvem som helst

Ap-politikeren mener det er skremmende når det ifølge politiet er «snakk om større gjenger med menn som uprovosert går til angrep på enkeltpersoner eller mindre grupper».

Han fortsetter med å vise til politiets uttalelser om  at «gjerningspersonene er av utenlandsk opprinnelse og anslås å være seint i tenårene», og at «de har gått hardt til verks og slått ned folk og sparket dem mens de har ligget nede».

annonse

– I mitt gode gamle oppvekstmiljø på Kalbakken, som er kjent for å være et trygt og rolig blokk-område, har vi dessverre opplevd noe av det, og satt inn tiltak som natteravning.

Politiet: Gjenger med ungdom av utenlandsk opprinnelse bak mye uprovosert vold i Oslo natt til lørdag

Ap-representanten kommer også med konkrete forslag til hva som bør gjøres: 

1. Politiet bør legge opp til ekstra tilstedeværelse i de områdene og i de tidsrommene da risikoen for blind uprovosert vold er størst.

2. Natteravnene bør også mobilisere ekstra slik vi gjorde da Oslo var truet av en voldtektsbølge for noen år siden. Nærvær av trygge voksenpersoner viser seg å være effektivt for å forebygge hendelser.

3. Straffereaksjonene mot de som tas bør være klare og tydelige, så de kan virke preventivt og gjøre at andre ikke prøver seg. Voldsutøverne bør ikke kunne kalkulere med å slippe unna med bortvisning og milde reaksjoner når de terroriserer tryggheten i byen vår.

4. Vi bør få vite mer om hvem som utøver den blinde volden. Når politiet sier det er «gjenger» må de si om de mener kriminelle gjenger, eller bare noen som henger sammen denne kvelden. Hvis det er noen grupper som driver systematisk med dette, f eks også koplet til bruk av dopingmidler, kokain, ol, må det avdekkes slik at miljøene kan oppløses.

5. Vi bør også få vite mer om hvem som rammes. Er det noe mønster i hvilke type ofre de voldelige gjengene velger seg? Det er ikke sagt noe om dette fra politiet i forbindelse med nattens hendelser. Kunnskap om ofrene vil gjøre det lettere å forebygge og forstå hva vi må ta tak i.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon