Rådgiver i Human-Etisk Forbund Didrik Søderlind. Foto: Skjermbilde NRK TV
annonse
annonse

Rådgiver i Human-Etisk Forbund, Didrik Søderlind, vil innskrenke ytringsfriheten og åpner for at politi kan arrestere de som sprer såkalte konspirasjonsteorier på nettet.

I Norge har man de siste årene vært vitne til at flere og flere er blitt dømt for å spre «hatefulle ytringer» på Internett. Blant annet ble en 70 år gammel kvinne tidligere i år dømt til fengsel for å ha kalt den somaliske innvandrerkvinnen Sumaya Jirde Ali en «korrupt kakerlakk».

Dommene mot de som har spredt «hatefulle ytringer» på nettet har blitt hyllet av flere vensteorienterte organisasjoner. Antirasistisk Senter (ARS) var en de. I dommen mot Ali uttalte lederen for ARS, Rune Berglund Steen, at «ytringsfriheten har aldri vært ubegrenset».

annonse

– Det er viktig at folk skjønner dette nå: Dommene mot hatefulle ytringer kommer, sa Steen.

Straffeforfølges

Politiet har også satt opp egne avdelinger der de saumfarer sosiale medier for å ta de som skriver noe som kan være straffbart.

annonse

Men å ta de som kun sprer hatefulle ytringer, er ikke godt nok ifølge rådgiver i Human-Etisk Forbund, Didrik Søderlind. Han ønsker at de som sprer såkalte konspirasjonsteorier må straffeforfølges. Søderlind trekker frem radioverten Alex Jones som et eksempel på de som sprer «konspirasjonsteorier».

Les også: Antirasistisk Senter får videreført støtte på over 5 millioner kroner

– Alex Jones er en mann som i årevis har spredt avskyelige konspirasjonsteorier og terrorisert sørgende familier for å tjene penger på klikk og kvakksalverprodukter. Det er godt å se at slik oppførsel har fått konsekvenser for ham også, sier Søderlind til Fri Tanke.

40 millioner i statsstøtte

I saken til Fri Tanke blir det trukket frem en nylig avgitt domfellelse i USA der en mann har blitt dømt etter å ha skrevet en bok om Sandy Hook skytingen i 2012. Mannen hevdet i boken at ingen døde under skytingen.

Fri Tanke skriver at «Søderlind minner om at det finnes mange som sprer konspirasjonsteorier i Norge også, og håper flere av dem som går over streken også her til lands, blir dømt».

annonse

Hvem som sprer disse konspirasjonsteoriene, og hvilke konspirasjonsteorier det dreier seg om, fremkommer ikke i artikkelen.

En konspirasjonsteori forsøker å forklare en politisk, sosial eller historisk hendelses bakenforliggende årsak som en hemmelig og ofte avledende sammensvergelse, iscenesatt av en hemmelig allianse mellom mektige personer (noen ganger omtalt som «en usett maktelite») og ikke som åpne aktiviteter eller som naturlige hendelser, ifølge Wikipedia.

En konspirasjonsteoriker kan være for eksempel være en person som ikke tror at man har landet på månen.

Human-Etisk Forbund blir finansiert av det norske folk og får årlig over 40 millioner kroner i statsstøtte.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon