Sveriges utgave av beredskapstroppen i arbeid etter terrorangrepet i Stockholm i 2017. I 2019 brukes bevæpnet politi mot folk som har krenket noen på Twitter. FOTO: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
annonse
annonse

Systemkritisk forsker pågripes, ransakes og avhøres uten advokat, skal ha «krenket noens følelser» på Twitter.

16. oktober skriver Samhällsnytt som eneste nyhetskilde i Sverige så vidt vi kan se om pågripelsen av Bilyana Martinovski, en tidligere foreleser ved Stockholms universitet. Martinovski ble pågrepet av seks uniformerte politifolk da hun ankom Arlanda flyplass. Politiet var bevæpnet.

Martinovski skal i 2017 ha vært i konflikt med Kajsa Klein, en aktivist hos Jagärhär, som kaller seg selv «en partipolitisk og uavhengig ideell forening», som har som målsetning å «endre tonen i samfunnsdebatten». Det handler blant annet om å «motarbeide netthat».

annonse

Jagärhär har fått mye kritikk, særlig for å se rasisme overalt, som f.eks. i spørsmålet «Hvor kommer du i fra?» Tidligere medlemmer som har tatt til orde for å diskutere med meningsmotstandere får beskjed om at de er uønsket. For som antirasister er man ikke ute etter diskusjon og debatt, er beskjeden.

Den kjente svenske journalisten Joakim Lamotte har også anklaget Jagärhär for å ikke forstå forskjellen mellom samfunnskritikk og netthat.

Metodene er velkjente: Man ringer til arbeidsgivere, oppdragsgivere og samarbeidspartnere og informerer om «hatet» de utpekte står for. For dette arbeidet har Jagärhär mottatt en rekke priser og utmerkelser.

Forbrytelse og straff

annonse

Martinovskis forbrytelse skal tilsynelatende være at hun i 2017 kalte Kajsa Stein for «demokratiterrorist» på Twitter. Konflikten med Stein, som muligens startet med at Martinovski skrev på Twitter om manglende svensk voldtektsstatistikk, førte forøvrig til at Martinovski ble droppet av Stockholm universitet. Senere skal Stein ha anmeldt forholdet. Når politiet arresterte Martinovski på Arlanda fikk hun ingen forklaring, ifølge en Twitter-melding en venn sendte ut via Martinovskis konto:

Martinovsky forteller at hun ble behandlet som en terrorist, hun ble kroppsvisitert intimt, de tok på brystene hennes. Hun fikk ikke tilgang til advokat og avhørt alene. Det ble også tatt DNA-prøver av henne, pinner ble stukket inn i munnen hennes. Hun følte seg «fornedret» av politiet.

– De tok meg inn som en terrorist. Jeg tror ikke de ville ha sluppet meg eller gjennomført avhør hvis ikke dere hadde ringt politiet og stilt spørsmål, sier Martinovsky til Samhällsnytt.

Politiet sier at hun har ble arrestert fordi hun ikke har møtt til avhør hun er blitt innkalt til, men Martinovski nekter for at hun har mottatt noen innkalling. Hun har fått sin telefon og datamaskin beslaglagt.

annonse

Til slutt ble hun sluppet ut på gaten, uten å få ringe etter hjelp, uten mobiltelefon. Klokken var ett på natten og Martinovsky var iført sommerklær siden hun nettopp hadde kommet fra Egypt.

Les også: Sverige: Fra «folkhem» til «failed state» på to generasjoner

Som i diktaturer

Katerina Janouch. Foto: Wikipedia.se

Katerina Janouch er en velkjent kritiker av utviklingen i Sverige. Hun er sjokkert over hendelsen og skriver på sin blogg Katerina magasin:

– Å bli frihetsberøvet uten særlig grunn, bli behandlet som terrorist (…) det er uverdig for et demokratisk land som Sverige. Vil politiet statuere et eksempel for borgerne, at man ikke kan sette spørsmålstegn ved statlige sensurnettverk? (…) Dette er ikke et rettssamfunn, dette er ikke et Sverige jeg kjenner igjen.

Janouch er opprinnelig fra Tsjekkoslovakia, familien måtte rømme landet tidlig på 70-tallet da faren kom i myndighetenes søkelys. Janouch sier hun kjenner igjen tendensene:

– I diktaturer brukes politibrutalitet for å skremme annerledes tenkende fra å snakke ut. Jeg er oppvokst med dette (…) min egen pappa ble hentet inn på denne måten flere ganger. At jeg skulle se noe lignende skje i Sverige i 2019 – jeg må klype meg i armen.

Oppdatering: Bilyana Martinovski har kontaktet Resett via e-post, hvor hun på det sterkeste benekter at hun har kalt Kajsa Klein for «demokratiterrorist». Dette er en påstand fra Kajsa Klein og ektemannen Lars som ifølge Martinovski mangler rot i virkeligheten.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon