Magnus Carlsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Magnus Carlsen tangerte søndag rekorden til kinesiske Ding Liren med sitt parti nummer 100 på rad uten tap på toppnivå i langsjakk.

Med hvite brikker og et klart favorittstempel i duellen mot russeren Maksim Matlakov vant Carlsen til slutt sitt fjerde parti i turneringen på Isle of Man og tangerte dermed den internasjonalt anerkjente langsjakkrekorden til kineseren som er 100 partier på rad uten tap.

Sist gang nordmannen tapte et langsjakkparti var 31. juli i fjor, da aserbajdsjanske Shakhriyar Mamedyarov slo ham.

annonse

Carlsen ligger et halvt poeng bak leder Fabiano Caruana før turneringen skal avsluttes mandag. Amerikaneren vant søndag mot spanjolen Anton Guijar.

Misfornøyd med eget spill

Til tross for seier og tangert rekord var Carlsen irritert over eget spill.

– Det var mange årsaker til ikke å være fornøyd med partiet. Jeg gjorde feil etter feil, sa han til Chess24.

Matlakov, rangert som nummer 33 i verden, brukte mye tid i begynnelsen, og tidspresset bidro til at han ikke klarte å utnytte sjansene Carlsen ga han i løpet av partiet. Etter hvert som Carlsen fikk sin dronning høyere i brettet og kunne true både kongen og de andre brikkene til Matlakov, var det bare et spørsmål om tid. Det hadde Carlsen mye av, og da avgjorde han partiet til sin fordel.

annonse
Ble liggende under

Carlsen syntes å ha grei kontroll lenge, selv om han mistet en bonde tidlig, men kom i trøbbel da han flyttet sin hest fra A4 til C5. Etter et hestebytte ble Carlsen liggende under med én brikke på den berømte pilen.

Etter 60 trekk brukte Matlakov sin dronning til å ta nok en bonde, men det ga Carlsen sjansen til å sette press på motstanderens viktigste brikke og åpne brettet til sin fordel.

Selv om Matlakov etter hvert fikk ekstra tid på seg, kjørte Carlsen over sin russiske motstander med sin dronning.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon