Illustrasjonsbilde. IS-fanger spiller fanger volleyball i et kurdisk-drevet fengsel i Qamishli, Nord-Syria, 8. april 2018. (AP Foto / Hussein Malla)
annonse
annonse

Tusenvis av jihadister sitter i varetekt i diverse kurdisk-kontrollerte fengsler i Nord-Syria. Mange av dem ønsker å reise til Europa, hvor de drømmer om å leve fritt. 

Mohammed Qasim er fra Tyrkia, men kjempet i Syria for terrorgruppen Islamsk stat (IS) for å bidra til å «etablere og opprettholde et islamsk kalifat». Nå sitter han i varetekt Hasakah-regionen hos de kurdisk-ledede syriske demokratiske styrkene (SDF), i et fengsel i som holder omkring 4.000 IS-krigere fra hele verden.

Qasim sier i et intervju til den kurdiske nettavisen Rudaw at han nå har fått nok, og vil ut. Drømmen er å komme seg til Europa.

annonse

– Jeg vil bo et sted hvor jeg kan leve fritt. Jeg vil dra til et land som har mer frihet, som de europeiske landene, som for eksempel Sverige eller Tyskland, sier han.

Grusomheter

Zien Ahmad Zein er en annen IS-terrorist som sitter fengslet i Hasakah. Han er opprinnelig fra Seychellene, men kom til Syria med sin den gang 21-år gamle sønn, for å bli med i IS. Zein skal ha vært sjokkert etter å ha bevitnet Assad-regimets brutale behandling av muslimer på diverse nyhetskanaler – som al-Jazeera.

annonse

Les også: Erdogan: Ingen innvendinger mot at Damascus gjenoppretter kontroll over hele Nordøst-Syria

– Vi så grusomhetene i Syria, at regimet drept mange muslimer. Det føltes som jeg måtte gjøre noe for å hjelpe mine muslimske brøde og søstre, forklarer Zein til Rudaw.

Fengsler

SDF har offentlig uttalt at gruppen muligens ikke kan opprettholde kontrollen over fengselet i Hasakah, grunnet Tyrkias invasjon av Nord-Syria.

Det finnes rundt 15.000 IS fanger i 10 forskjellige fengsler i Syria. Noen har allerede rømt som en konsekvens av kaoset som fant sted i etterkant av Tyrkias angrep på de kurdisk-kontrollerte områdene i landet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon