annonse

Bodø kommune arrangerer internasjonal uke, målet er forståelse gjennom kulturelt mangfold og en aktivitetene er prøving av hijab.

– Prøving av hijab? Hvorfor i all verden skal damer i Bodø prøve hijab? Skjønner ikke de ni kvinnene i arrangementskomiteen, hvorav én bærer hijab, hva de leker med, spør Anne Grenersen, journalist og kommentator i Avisa Nordland i en kronikk i Nettavisen.

Hun mener at klesplagget er et symbol på undertrykking av kvinner. At noen andre tar på seg hijab frivillig endrer ikke på dens egentlige hensikt.

annonse

Les også: Hijab og lille Karachi er Norges fremtid – gratulerer

– Vi ser stadig flere med hijab i gatene. Selv jentunger ned i fem-seksårsalderen seksualiseres gjennom at foreldrene kler på dem hijab. Begrunnelsen for hodeplagget er som kjent at menn ikke skal fristes av å se en kvinnes hår. I islam er menn frie og franke, mens kvinner må dekkes til og være dydige.

– Hijab har gjort sitt inntog på catwalken, i tv-serier beregnet på ungdom, på Kvinnedagen, på en politiadvokat i Oslo tingrett, på en kvinne som nekter å håndhilse på kronprins Haakon – og på Stortingets talerstol. I fjor intervjuet VG blant andre Salsabil Saaliti (25), som har etablert et eget klesmerke. Hijaben er selvfølgelig på plass, skriver hun og legger til.

annonse

Les også: Den internasjonale kvinnedagen 8. mars: Venstresiden svikter minoritetskvinner og kvinner i den tredje verden

– Nei, vi skal ikke normalisere hijab. I Iran alene påtvinges titalls millioner kvinner å dekke håret. Der pågår det nå en frihetskamp. Kvinner vil bli kvitt det forhatte hodeplagget, og demonstrerer ved å ta av seg hijaben og la håret flagre fritt.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse