Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
annonse
annonse

Bodø kommune arrangerer internasjonal uke, målet er forståelse gjennom kulturelt mangfold og en aktivitetene er prøving av hijab.

– Prøving av hijab? Hvorfor i all verden skal damer i Bodø prøve hijab? Skjønner ikke de ni kvinnene i arrangementskomiteen, hvorav én bærer hijab, hva de leker med, spør Anne Grenersen, journalist og kommentator i Avisa Nordland i en kronikk i Nettavisen.

Hun mener at klesplagget er et symbol på undertrykking av kvinner. At noen andre tar på seg hijab frivillig endrer ikke på dens egentlige hensikt.

annonse

Les også: Hijab og lille Karachi er Norges fremtid – gratulerer

– Vi ser stadig flere med hijab i gatene. Selv jentunger ned i fem-seksårsalderen seksualiseres gjennom at foreldrene kler på dem hijab. Begrunnelsen for hodeplagget er som kjent at menn ikke skal fristes av å se en kvinnes hår. I islam er menn frie og franke, mens kvinner må dekkes til og være dydige.

– Hijab har gjort sitt inntog på catwalken, i tv-serier beregnet på ungdom, på Kvinnedagen, på en politiadvokat i Oslo tingrett, på en kvinne som nekter å håndhilse på kronprins Haakon – og på Stortingets talerstol. I fjor intervjuet VG blant andre Salsabil Saaliti (25), som har etablert et eget klesmerke. Hijaben er selvfølgelig på plass, skriver hun og legger til.

Les også: Den internasjonale kvinnedagen 8. mars: Venstresiden svikter minoritetskvinner og kvinner i den tredje verden

annonse

– Nei, vi skal ikke normalisere hijab. I Iran alene påtvinges titalls millioner kvinner å dekke håret. Der pågår det nå en frihetskamp. Kvinner vil bli kvitt det forhatte hodeplagget, og demonstrerer ved å ta av seg hijaben og la håret flagre fritt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon