Riksadvokat Tor-Aksel Busch. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

– Sverige sliter nå i voldsom grad for å få gjort noe med den organiserte kriminaliteten, ifølge riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Ordene falt da Tor-Aksel Busch mottok rettssikkerhetsprisen tidligere denne uken, ifølge Juristen.

– Sverige sliter nå i voldsom grad for å få gjort noe med den organiserte kriminaliteten. 130 eksplosjoner i kriminell sammenheng har Sverige hatt hittil i år. De registrerer bruk av håndgranat i kriminelle miljøer, og hadde over en syvårsperiode over hundre tilfeller.

annonse

Les også: Riksadvokaten krever nasjonal satsing mot gjengmiljøene

Advarte
Busch advarte mot konsekvensene av lav oppklaring av kriminalitet i Sverige.

– Sverige hadde for ganske kort tid siden 620 uoppklarte drap. I 2017 var det 113 drap. Noen færre i 2018. I 2017 hadde vi i Norge 28 drap. Sverige passerte ti millioner mennesker i 2017, Norge 5,3 millioner. Når vi da ser på oppklaringsprosent, er den lav i Sverige, sa Busch.

annonse

– Hvis man ser på all dødelig vold, er oppklaringsprosenten på litt over 60 prosent. Men ser man på det som kalles «dødelig skyting» i kriminelle miljøer, er den rundt 20 prosent. Og det er ofte mange gjerningspersoner i hvert drap.

– I 2002 hadde vi en studiegruppe som besøkte Sverige. De kom tilbake og var bekymret for nedbygging av etterforskningsinnsatsen der, fortalte Busch.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon