AP Photo/Hussein Malla
annonse
Tusenvis av demonstranter har for fjerde dag på rad samlet seg i sentrum av Libanons hovedstad Beirut, med krav om regjeringens avgang.
annonse

Demonstrantene protesterer mot regjeringens håndtering av den dype økonomiske krisen i landet, samt mot den politiske eliten som de ser på som korrupt.

Mange bærer libanesiske flagg og slagordet «Folket krever regimets fall» runger.

Også i andre libanesiske byer samlet demonstranter seg søndag, og enkelte steder ble det bygd og satt fyr på barrikader i gater og veier.

annonse

Myndighetene har utkalt store sikkerhetsstyrker, men det er foreløpig ikke meldt om sammenstøt.

Økonomisk krise

Protestene ble utløst av et forslag om å innføre gebyr på meldingstjenester som WhatsApp, men rettes også mot høy arbeidsledighet, redusert lønn og sosiale ytelser, økt skatt, høyere priser og synkende levestandard.

Libanon har tatt imot over 1,5 millioner syriske krigsflyktninger, som har utkonkurrert mange libanesere på arbeids- og boligmarkedet.

annonse

Landet sliter med skyhøy utenlandsgjeld og budsjettunderskudd, og Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) krever omfattende sparetiltak og reformer for å bidra med lån.

Den libanesiske regjeringens forslag om kutt i offentlige lønninger, pensjoner og velferdsordninger møter imidlertid stor motstand.

Forlot regjeringen

Statsminister Saad Hariri, som leder en bredt sammensatt samlingsregjering, ga fredag de øvrige partiene en frist på 72 timer til å godkjenne reformene som ligger på bordet.

Et av partiene i regjeringen, det kristne høyrepartiet partiet Al Qouwat al Lubnania, kunngjorde lørdag at det trakk seg fra koalisjonen og ble hyllet av demonstrantene.

Partiet ledes av Samir Geagea, en beryktet militsleder som knyttes til noen av de verste krigsforbrytelsene under borgerkrigen som tok slutt i 1990, blant annet massakren i de to palestinske flyktningleirene Sabra og Chatila.

Geagea begrunnet lørdag kveld beslutningen om å forlate regjeringen med at den mangler vilje til å gjennomføre «seriøse og radikale reformer» og etterlyste «eksepsjonelle og umiddelbare tiltak».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon