28 % av danskene vil sende muslimske innvandrere ut av landet. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
annonse
annonse

28 prosent av danskene erklærer seg enige i synspunktet om at muslimske innvandrere bør sendes ut av landet. Eksperter er rystet og gir den politiske elite skylden.

Dermed er en stor andel av den danske befolkning på linje med Rasmus Paludan fra Stram Kurs, som har gjort det til sin merkesak at Danmark skal bli muslim-fritt. Han er blant annet kjent for slagordet: «De skal ikke integreres, de skal ut.»

Kilde: Mandag Morgen, Jørgen Goul Andersen og YouGov

Nesten fire av ti dansker vil dessuten sende innvandrere ut av landet hvis de ikke har jobb, skriver Mandag Morgen.

annonse
Kilde: Mandag Morgen, Jørgen Goul Andersen og YouGov

 

Disse tallene fremgår av en undersøkelse av velgernes holdninger i forbindelse med folketingsvalget i vår. Det er professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet som har gjennomført undersøkelsen på oppdrag fra Mandag Morgen.

Les også: Ekstra Bladet: Rasmus Paludan er hjerneskadet

annonse

Eksperter er rystet over resultatene

– Det er mildt sagt skremmende, uansett hvordan man tolker det. Å kaste ut muslimer strider mot religionsfriheten i Grunnloven. As så mange erklærer seg enige i holdninger som vi normalt ser på som uakseptable tyder på et forfall i demokratiske verdier som man nesten utelukkende kan bebreide den politiske elite. De har kanskje satt i gang et skred som vanskelig lar seg stoppe, sier Jørgen Goul Andersen selv.

Professor Christian Albrekt Larsen forsker på dansk nasjonalfølelse, og mener det er «brutalt» at så mange dansker vil sende ut muslimer:

– Det kan være en effekt av paradigmeskiftet fra i vår, som nettopp handlet om at flyktninger skal sendes hjem når forholdene i hjemlandet tillater det.

Les også: Thomas Hebdo støtter Koran-brenning – kaller boken en «terrormanual»

Generasjonskløft

annonse

Undersøkelsen viser at generasjonene er splittet når det gjelder holdninger til innvandring og integrasjon. Yngre folk er mer positive, mens eldre folk er mer negative. 16 prosent av de under 25 år sier seg enige i påstanden om at muslimer bør sendes ut av landet. Tilsvarende tall for dansker over 40 år er på over 30 prosent.

– Det er markante forskjeller mellom unge og eldre velgeres holdning til innvandrere, sier Albrekt Larsen, og peker på at de unge ikke endrer holdning ettersom de blir eldre.

Han forklarer at oppfattelsen av hva det vil si å være dansk også skiller generasjonene. Unge dansker legger vekt på statsborgerskap, at man betaler skatt og bidrar til samfunnet. Eldre dansker mener en danske er en som er født i Danmark i en familie som stammer fra Danmark, og som deler et kristent verdigrunnlag.

Men selv ikke unge mennesker i Danmark er tilhengere av åpne grenser, forklarer Albrekt Larsen:

– De unge er mer multikulturelle, men mener det skal skje bak beskyttede grenser.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon