Golden Gate Bridge ved San Francisco, lenge ble brua sett på som veien til paradiset. Ikke nå lenger. REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo/File Photo/File Photo
annonse

Mener San Francisco er et eksempel på sosial normoppløsning som truer byenes fremtid.

Journalist Heather Mac Donald har skrevet et stort essay om de hjemløse på gatene i San Francisco. Hun mener folk ikke er hjemløse av økonomiske årsaker eller mangel på husrom. Problemet henger sammen med rusmisbruk og psykiatri, hevder hun. 

Byen har brukt store ressurser på å gjøre rene sprøyter tilgjengelig og å opplyse rusmisbrukere om hvordan de best kan sette «skudd» med heroin, amfetamin eller andre opiater og oppkvikkende stoffer. 

annonse

Les også: Donald Trump kalte Baltimore «rotteinfisert» – anklages for rasisme

Narkotikalangerne er for det meste fra Honduras og er i USA som ulovlige immigranter, hevder hun. Ifølge journalisten blir de ikke tatt fordi San Francisco har vedtatt å beskytte ulovlige immigranter mot deportasjon. Derfor ser politiet en annen vei, mens pusherne selger dop og teller penger åpenlyst på gata. 

I 2014 vedtok byen lover som gjorde at tidligere narkotikaforbrytelser nå anses som forseelser og straffes langt mildere. 

annonse

– Ofrene er småbedriftseiere som må jobbe mens folk tar opp plass utenfor dørterskelen og etterlater seg eksrementer og brukte sprøyter, forteller Mac Donald til Quillette

På gata møtte hun tunge narkomane, men også mange med tunge psykiske problemer. Samtidig er eldre i mindre velstående nabolag redde for å gå ut av døra. 

Byen det mulig å leve som hjemløs ved å dele ut gratis mat og å tolerere det journalisten kaller «antisosial» oppførsel. 

– Du kan ikke tolerere sånn oppførsel. Det er helt grunnleggende. 

Mac Donald mener situasjonen er et eksempel på normoppløsning og mener det truer fremtiden til byer som San Francisco. Hun hevder det vil være bedre å hjelpe rusavhengige i avsidesliggende områder hvor de ikke på samme måte vil bli fanget i et rusmiljø. 

annonse

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse