Leder i Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen. Foto: Erlend Daae / NTB scanpix
annonse
annonse

Nedbemanningen har vart lenge nå, siden 2010 har 1000 journalister forsvunnet fra bransjen, og nedgangen ser ikke ut til å stoppe. Dette bekymrer Norsk Journalistlag (NJ).

– Det er ingen grunn til å friskmelde medieøkonomien. Det må politikerne ta på alvor, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen til Medier24.

Hun synes den utviklingen er trist og mener at media har en viktig rolle i samfunnet, hva det konkret innebærer nevnes ikke. Fagforeningen fokuserer på virkningen, ikke årsaken.

annonse

– Det er alvorlig for oss at flere medier nå vurderer å kutte ned på antall journalister. Vi har lenge sagt at det er for få journalister som det er. Vi må beholde de vi har – og helst få flere – for å løse samfunnsoppdraget vårt, sier Frantzen til Medier24.

Les også: Hvorfor skal TV 2 få 135 millioner av staten?

Vi kan hjelpe til med å belyse årsaken

Det meste av mediene her i landet eies av milliardkonserner, de kjører storhusholdning og strømlinjeformer produktene. Dette skaper ensretting og lite variasjon. Mediemangfoldet er en illusjon, eller et begrep uten innhold, om en ser fra kundens side – de som skal betale for varen. Da hjelper det lite med mer penger fra skattebetalerne, hvis ikke kundene vil kjøpe produktet. Det blir som å bære havre til døde hester.

annonse

Les også: Dagens Næringsliv skal kutte 30 millioner kroner

Så lenge kundene ikke vil ha varen så vil nedbemanningen av bransjen fortsette, det er slik markedet fungerer. Norge er et kjøpesterkt land, så det er økonomi blant kundene til å beholde alle journalistene. Men de ønsker ikke å betale for det produktet de selger. Det er rart at ikke journalistenes fagforening belyser dette problemet, eller årsaken til at deres medlemmer mister jobbene sine. De burde ha være en pådriver for å få sine medlemmer kompetente og engasjerte nok til å lage produkter kundene er villige til å kjøpe. Det er vel det en skulle forvente av en fagforening.

– Det er ingen grunn til å friskmelde medieøkonomien. Vi har vært tydelige på det overfor politikerne. Noen har nok trodd at det nå går bra i mediebransjen, og at politikerne ikke trenger å bidra. Det er feil, sier Lederen av Journalistlaget til Medier24.

Men sett fra Resett ståsted er utviklingen gunstig, gammelmedias ensretting etterlater en stor etterspørsel og der er det kunder å hente. Det resulterer at vi vinner frem i markedet og begynner å bli en betydelig aktør.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon