Oslo-politiets Johan Fredriksen og Grete Lien Metlid på tirsdagens pressekonferanse etter ambulansekapring i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Mannen som kapret en ambulanse i Oslo, prøvde bevisst å kjøre ned tilfeldige fotgjengere, ifølge politiet. I ambulansen fant politiet både narkotika og våpen.

Et trusselbrev sendt til mediene før ambulansekapringen i Oslo etterforskes også av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Innholdet i dette trusselbrevet gjør det naturlig å undersøke om det kan settes i sammenheng med dagens hendelse, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

annonse

Ifølge avisen uttrykkes det høyreekstreme og rasistiske sympatier i brevet, som nylig skal ha blitt sendt ut via en kryptert adresse.

Vil avhøres

En 32 år gammel mann er siktet for drapsforsøk etter at en ambulanse ble kapret i Oslo tirsdag formiddag. En 25 år gammel kvinne er siktet for befatning med våpen.

Mannen har ikke tatt stilling til straffskyld. Han ønsker å bli avhørt, men dette vil tidligst skje onsdag, opplyser hans forsvarer, advokat Øyvind Bergøy Pedersen, til NTB.

Avviser tilknytning til høyreekstreme
annonse

Politiet er kjent med opplysninger om at 32-åringen angivelig skal ha en fortid i høyreekstreme miljøer.

– Dette er ikke sentralt, sier politiinspektør Grete Lien Metlid til NTB,

– Det er imidlertid for tidlig å si noe om motiv, sier Metlid, som sier at det ikke er aktuelt å sikte noen av de involverte for terror.

32-åringens forsvarer sier at mannen ikke noen høyreekstreme tilknytninger eller tilbøyeligheter.

– Jeg vil på det sterkeste avvise slike anklager, sier Pedersen til Aftenposten.

Truet til seg ambulanse

Dramaet startet like etter klokka 12 tirsdag, da en eldre Saab kjørte av veien og havnet på taket ved Rosenhoff i Oslo.

annonse

Væpnet med hagle og en Uzi maskinpistol krabbet mannen ut av bilen og iførte seg, ifølge vitner, en skuddsikker vest og tok med seg to bager.

Da en ambulanse kom til, truet mannen til seg denne og kjørte i full fart fra stedet.

I Saab-en satt også den 25 år gamle kvinnen, som løp fra stedet.

Stor politijakt

Dramaet førte til en større politijakt gjennom Oslo, med hjelp av ambulansetjenesten som kunne følge ferden på GPS. Tre ganger forsøkte politiet å stanse den kaprede ambulansen ved å skyte mot den.

– Vi måtte stoppe denne galmannsferden raskest mulig, sa konstituert visepolitimester Johan Fredriksen under en pressekonferanse tirsdag.

Et snaut kvarter etter kapringen lyktes politiet med hjelp av en annen ambulanse å stanse den kaprede ambulansen i Krebs gate på Torshov og pågripe 32-åringen. Det ble løsnet flere skudd, men ingen personer ble truffet.

Siktet for drapsforsøk

– Det som er særdeles alvorlig og beklagelig, er at gjerningsmannen bevisst har kjørt bilen opp på fortau for å ramme tilfeldige ofre, sier Fredriksen.

En barnevogn med et tvillingpar på sju måneder ble truffet. Begge ble kjørt til Ullevål sykehus, men uten alvorlige skader. Også et eldre ektepar ble kjørt til legevakta.

I ambulansen fant politiet både narkotika og de to våpnene.

– Vesentlige mengder narkotika er funnet, sier Fredriksen til NTB.

Kvinne ble etterlyst

Politiet i Oslo ble bevæpnet, og en større leteaksjon etter kvinnen ble igangsatt.

Skoler og barnehager i området rundt Torshov måtte holde barna innendørs i flere timer mens dramaet pågikk.

Kvinnen ble tirsdag ettermiddag pågrepet i en dagligvarebutikk inne på Sandaker-senteret.

Gamle kjenninger
annonse

Både mannen og kvinnen er godt kjent for politiet fra før.

Mannen har i flere år hatt rusproblemer og er tidligere dømt for grovt ran, narkotikabesittelse, våpenbesittelse, vold, trusler og vinningskriminalitet, samt for kjøring i ruspåvirket tilstand uten førerkort.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon