Skjermbilde NRK - Politimester Beate Gangås
annonse
annonse

Politiet selv har bekreftet til NTB at gjerningsmennene bak volden i Oslo i helgen hadde utenlandsk bakgrunn. Men på NRK Dagsnytt 18 mandag kveld vrir politimester Beate Gangås seg unna spørsmålet med å den forslitte tildekningen at gjerningsmennene er «norske statsborgere».

Operasjonsleder Tor Jøkling uttalte til NTB natt til lørdag at «gjerningspersonene er av utenlandsk opprinnelse»

– Mye tyder på at det er snakk om større gjenger med menn som uprovosert går til angrep på enkeltpersoner eller mindre grupper, forklarte Jøkling.

annonse

Så spoler vi frem til mandag og diskusjonene om årsaker og hva man skal gjøre. Justisminister Jøran Kallmyr møter politiet og politisk ledelse i Oslo. NRK er også på saken og har invitert nyutnevnt politimester i Oslo Beate Gangås til Dagsnytt 18. Der blir vi vitne til et selsom skuespill. Sigrid Sollund er programleder.

Skjermbilde NRK – Sigrid Sollund

I løpet av helgen har det vært en rekke tilfeller av tilsynelatende uprovosert vold i Oslo.

Les også: Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning

annonse

– Hva vet dere om hvem disse voldsutøverne var og hvorfor det skjedde? spør Sollund.

– Jeg kan ikke gå i detalj når det gjelder alle disse pågrepne, men vi vet i hvertfall at vi har pågrepet en rekke personer som er mistenkt for å ha deltatt i voldelige handlinger i løpet av helgen. Vi vet at det er folk i ulik alder, 16-30. Vi vet at de fleste er norske statsborgere. Vi vet at det skjer på mange forskjellige steder i byen vår, svarer Gangås.

Ulik alder, norske statsborgere, på ulike steder i byen. Det er det Gangås velger å fokusere på. Programlederen følger ikke opp og avkrever svar. Sollund vet utmerket godt hva andre politifolk allerede har uttalt til pressen, men hun presser ikke Gangås på det.

– Og da er det altså snakk om blind uprovosert vold eller hvordan vil du beskrive disse hendelsene?

– I elleve av disse sakene kan det være uprovosert og blind vold, svarer Gangås.

– Er Oslo blitt mindre trygt den siste tiden?

annonse

–Nei, det tror jeg ikke, svarer Gangås som likevel beskriver situasjoner hvor «flere personer går løs på ett menneske med både slag og spark».

– Hva vet du om motivet, hva som ligger til grunn?

– Nei, det er ikke så lett for meg å si når det gjelder de konkrete hendelsene som er under etterforskning. Men det ser ut som det er en økning av bruk av vold i ungdomsmiljøer, og det er bekymringsverdig. Det at man går sammen om å bruke vold mot enkeltpersoner, at man nærmest bruker vold som del av sitt språk; filmer voldshendelser og sprer det på sosiale medier, det er ikke en utvikling som vi ser særlig lyst på.

Les også: Carl I. Hagen om Oslovolden: – Det må bli slutt på å holde opprinnelseslandet skjult for befolkningen!

Gangås snakker om at det er «bekymringsverdig» og at politiet ikke ser «særlig lyst» på det. Men hva er motivet? Kan det være rasistisk motivert? Hevn og raseri? Forakt for det norske? Manglende respekt for politi og myndigheter?

Nei, det sier ikke Gangås noen ting om. For hun blir heller ikke spurt og presset av NRK. Det hele er ytterst forsiktig der i studio, som om hele temaet er en porselensvase som kan knuse ved den minste brå bevegelse. Og hva hadde tonen i NRK vært om det var etnisk norske ungdommer som hadde dratt på raid til østkanten og banket opp muslimer?

Deretter forsøker programleder Sigrid Sollund forsiktig å få vite mer om gjerningsmennenes bakgrunn:

– Du sa det var norske statsborgere, hva annet kan du si om bakgrunnen deres?

Men heller ikke nå benytter Gangås muligheten til å snakke om elefanten i rommet. Hun flakker med blikket:

– Ja, det er ulik bakgrunn slik at det er ikke noe ensartet bilde, svarer Gangås før hun umiddelbart vrir svaret over på noe annet enn det hun ble spurt om:

– Det er ikke noen enkelt løsning. Men det vi vet er at det er få ungdom i Oslo som begår kriminalitet, ca. tre prosent, altså en ca. 160 unge personer kanskje som står for slik kriminalitet. Og så vet vi at disse personene begår flere straffbare handlinger slik at målretta innsats mot disse personene, mot disse familiene, med mange andre aktører enn politiet som må ta en ansvar, det er viktig.

Deretter slipper Gangås ut av studioet til NRK før nye personer hentes inn. I den forsamlingen nevnes heller ingenting om ungdommenes utenlandske bakgrunn eller noe om kultur. Ikke før justisminister Kallmyr til slutt bruker uttrykket «minoritetsungdom».

Skjermbilde NRK Dagsnytt 18

Frp-statsråden gjør for øvrig en god figur i debatten og står som den eneste fast ved at fengsel og faktiske sanksjoner er det som nå må til, ikke kun å snakke om tiltak, hjelp, fattigdom og trangboddhet.

Skjermbilde NRK

Ikke rett kvinne for jobben

Beate Gangås gir inntrykk av å være rammet av den berøringsangsten som har preget medier, politikere og offentligheten for øvrig i årevis når det gjelder utfordringer og problemer knytter til innvandrere, deres kultur og møtet med det øvrige Norge.

Fra norsk side vises det svakhet og ettergivenhet, og man anklager seg selv for rasisme og diskriminering. Dette åpner opp for offermentalitet og en opplevelse av at innvandrerungdommene er berettiget til å være sinte og ta hevn.

Les også: Aktivistene i Oslo-politiets strategiske stab har holdt myndighetene og det norske folk for narr

«Sosionom-politiet», som Gangås ser ut til å representere, svarer med å foreslå forebyggende tiltak og å «samarbeide med andre aktører».

Det er på tide at politiet får mandat til å sette seg i respekt. I et slikt perspektiv var det trolig en tabbe av Jøran Kallmyr å la Politidirektoratet utnevne Beate Gangås til politimester i Oslo.

Hennes unnfallenhet overfor gjerningsmennenes bakgrunn er pinlig. Vi er tross alt kommet til 2019.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon