Er Jimmie Åkesson og Sverigedemokratene på vei inn i varmen? Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Svenske velgere sier klart ja til samarbeid med Sverigedemokratene (SD). For første gang på 100 år har et nytt parti etablert seg som en maktfaktor i Sverige.

Ifølge en ny Sifo-undersøkelse sier 61 prosent av de svenske velgerne seg positive til et samarbeid med SD. For tre år siden var tilsvarende tall 38 prosent, skriver Expressen.

– Det er en stor forandring og helt entydig, kommenterer Toivo Sjörén, som er opinionssjef hos Sifo.

annonse

– Vi ser en gradvis økende aksept for samarbeid med SD. For første gang på 100 år ser vi en veldig kraftig forandring av den politiske arenaen.

For 100 år siden var det altså Socialdemokraterna som etablerte seg som en ny maktfaktor i svensk politikk.

Les også: Ny måling: Sverigedemokraterna større enn Socialdemokraterna

annonse

Særlig blant de som stemmer Moderaterna (M) og Kristdemokraterna (KD) er velgerne positive til et samarbeid med SD, henholdsvis 85 og 95 prosent. De som stemmer på Socialdemokraterna (S) og Miljöpartiet (MP) er mer negative. Men selv i disse partiene er tre av ti velgere positive til et samarbeid.

Selv blant de som stemmer på det ytterliggående sosialistiske partiet Vänsterpartiet er 18 prosent positive til et samarbeid med erkefienden SD.

Sjörén påpeker at klart flere menn enn kvinner er positive til et samarbeid med SD, uansett parti (70 og 51 %). Det finnes også regionale forskjeller, mest negative er de som bor i Nord-Sverige, mens de som bor i Vest-Sverige er mest positive.

Sjörén mener utviklingen i Sverige beveger seg mot den politiske situasjonen i nabolandene Norge og Danmark, hvor såkalte innvandringskritiske partier har blitt tatt inn i varmen. Men han understreker at SD har en annen bakgrunnshistorie enn f.eks. Fremskrittspartiet i Norge.

Han mener forklaringen til den tydelige holdningsendringen overfor SD er todelt. Dels skyldes det at SD har blitt mye større, samtidig som de har moderert seg på enkelte områder. Dels skyldes det at andre partier har adoptert deler av politikken til SD.

SD har stort sett vært isolert siden de ble valgt inn i Riksdagen for første gang 2010. Denne undersøkelsen viser klare tegn på at svenske velgere ønsker en endring.

Selv Liberalerna (L) åpner for et samarbeid med SD:

– Vil han snakke med meg, så har han nummeret mitt. Det er bare å ringe, sier partiets leder Nyamko Sabuni.

annonse

Hun tok over lederjobben etter Jan Björklund, som har uttalt at han har lovet sine barn at han aldri skulle bidra til at SD fikk makt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon