En SDF-soldat i grensebyen Tel Abyad. SDF opplyser tirsdag at de har trukket ut alle styrker fra området. Foto: AP Photo / Ahmad Baderkhan / NTB scanpix
annonse
annonse

Den kurdiske SDF-styrken opplyser at den har trukket seg helt ut av et område nær grensen til Tyrkia, i tråd med den fem dager lange våpenhvileavtalen.

Mazlum Abdi, sjefen for den kurdiskdominerte opprørsalliansen Syrian Democratic Forces (SDF), skal ha skrevet i et brev til USAs visepresident Mike Pence at de har trukket ut «alle YPG-styrkene» fra sonen. Det opplyser en amerikansk tjenestemann. YPG utgjør hoveddelen av SDF-styrken.

Styrkene har blitt trukket ut fra området som grenser til Tyrkia i henhold til den amerikansk-meglede våpenhvileavtalen, som ble inngått mellom Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Pence torsdag i forrige uke.

annonse

– Vi har fulgt vilkårene i våpenhvileavtalen fullt ut. Vi har trukket ut alt militære og alle våre sikkerhetsstyrker fra området Ras al-Ain i øst til Tell Abyad i vest, sier SDF-talsmann Redur Khalil.

President Donald Trump har beordret tilbaketrekning av rundt 2.000 soldater som har bistått kurdisk milits med å bekjempe den ytterliggående islamistgruppa IS i Syria.

Tyrkia innledet en militæroffensiv for to uker siden da Trumps ordre ble kjent, og landet tar sikte på å drive kurdisk milits vekk fra grenseområdet og etablere en 30 kilometer bred og 120 kilometer lang «sikkerhetssone» på syrisk side.

annonse

Den syriske grensebyen Ras al-Ain har vært åsted for noen av de hardeste kampene mellom kurdiskledede SDF-soldater og tyrkiske regjeringsstyrker og alliert milits.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon