Hjort med gevir i snøen. Hjortegevir. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
annonse
annonse

Dyrevernorganisasjonen NOAH vil forby all jakt, og en av grunnene er at det skjer skadeskyting. De hevder også at mange dyr er utrydningstruet, og det er også riktig.

Men det gjelder i hvert fall ikke våre hjortevilt.

Selv om undertegnede er for jakt er ikke det ensbetydende med at det skal jaktes på alt som rører seg. Her er stikkordene både fugl og hare – selv om det selvsagt er delte meninger om dette.

annonse

Les også: Statskog: Unge har blitt mer skeptisk til elgjakt – skylder på «kjøttskam»

Høstjakta er forlengst i gang i vårt langstrakte land. For svært mange er dette årets høydepunkt, og det er gledelig at stadig flere jenter og kvinner tiltrekkes til denne til nå sterke mannsbastion. NRK hadde en artikkel om 16-årige Emilie fra Troms som felte en elgokse, og det nærmest etter læreboka.

Men det er som sagt ikke alle som liker at dyr i vår storslåtte natur blir skutt, slaktet og spist. Sånn har det vel alltid vært, men det kan virke som at fundamentalistiske krefter har fått mer vind i seilene. NOAH har jo røtter fra Dyrenes Frigjøringsfront (DFF) – en halvkriminell pøbelgjeng som bedrev hærverk på kjøttbutikker og slapp ut tusenvis av mink i naturen, til den sikre død.

annonse

Les også: Også unge jenter har glede av elgjakt

Miljødirektoratet har alltid vært nøye på at forvaltningen av dyr som tas ut skal bidra i å ivareta bestandenes og leve-områdenes kvalitet – men også vise hensyn til andre samfunnsinteresser. Dette har vært god norsk politikk i mange år og det under forskjellige regjeringer. Det er ikke kommet signaler fra Solberg-regjeringen om å forandre på en praksis som fungerer bra.

Ansvarlige jegere som bedriver jakt på hjortevilt, som et eksempel – er seg bevisst på at risiko for skadeskyting skal være så liten som overhodet mulig. Dessverre vil det alltid være useriøse jegere som ikke tar inn over seg at sjansen for dårlig treffpunkt ofte skyldes skudd mot dyr i bevegelse, skudd på for lang avstand eller skudd fra skytestillinger som ikke er innøvd.

Driver man jevnlig med skytetrening er det også selvsagt et godt bidrag til at dyrene felles på en human måte.

Satt på spissen: Skal man forby all hunde- og kattehold fordi det av og til avsløres dyremishandling? Kan man forby reptiler for privatpersoner fordi enkelte kjøper fugler og gnagere som levende fòr til kjælekrypet sitt? Selvsagt ikke.

Jakt er dypt forankret i vår kultur, og aktiviteten har mange deltakere. Bare i Trøndelag er det registrert over 20 000 jegere. Selv vår egen landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) har avlagt jegerprøven i år.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon