Demonstranter som støtter opposisjonen har demonstrert i La Paz utstyrt med hjemmelagede gassmasker. Demonstrantene kaster stein og politiet svarer med tåregass. Foto: Juan Karita / AP / NTB scanpix
annonse

Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til en landsomfattende generalstreik etter påstander om valgfusk. De voldelige protestene fortsetter for andre dag på rad.

Representanter for sivilsamfunnsorganisasjoner fra Bolivias seks regioner støttet opp om å forlenge en streik som opprinnelig skulle gjennomføres tirsdag i landets største by Santa Cruz.

Organisasjonene sa at en generalstreik vil fortsette til demokratiet og borgernes vilje blir respektert.

annonse

En paraplyorganisasjon av fagforeninger og bondeorganisasjoner som støtter den sittende presidenten Evo Morales, ba medlemmene sine om å forsvare de offisielle resultatene.

– Vi vil gå ut i gatene og veiene for å forsvare demokratiet og stemmene fra bolivianere, sa lederen for den største fagforeningen, Juan Carlos Guarachi, etter et møte med Morales.

Evo Morales gikk seirende ut av første runde av presidentvalget i Bolivia, til anklager om fusk og uregelmessigheter fra opposisjonen og observatører.

annonse

Hovedutfordreren Carlos Mesa ser ut til å ha fått drøyt 37 prosent av stemmene, og de to kandidatene må dermed møtes til omkamp 15. desember. Mesa anerkjenner imidlertid ikke resultatet og anklaget Morales og sosialistpartiet MAS for valgfusk.

Kort tid etter ble det opptøyer og sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Morales i hovedstaden La Paz, og i byen Sucre ble valgkommisjonens hovedkvarter påtent.

For andre natt på rad støtte politiet og tilhengere av Mesa sammen i La Paz. Flere hundre demonstranter kastet steiner mot politiet utenfor valgmyndighetens hovedkvarter. Politiet svarte med tåregass.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse