Ramzan Kadyrov i møte med Vladimir Putin. Foto: Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP
annonse
annonse

Tyrkisk invasjon av Syria truer med å slippe tusentalls IS-terrorister løs.

Men krigere som vurderer retur til Tsjetsjenia, vil trolig tenke seg om to ganger etter advarsler fra delrepublikkens leder Ramzan Kadyrov. Dette melder RT.com.

Mens politikere i Norge og Vest-Europa drøfter om barn av IS-terrorister, deres koner og IS-terroristene selv skal få «komme hjem» fra ruinene av den islamske staten i Syria og Irak, er det andre toner fra Ramzan Kadyrov, leder av den russiske delrepublikken Tsjetsjenia.

annonse

Kadyrov er selv muslim, og er kjent for å toe sine hender overfor undertrykkelse av kvinner og barn og for sine harde utfall mot homofile.

Les også: Æresdrap fortsatt utbredt i Nord-Kaukasia

Nå retter Kadyrov pekefingeren mot tsjetsjenske IS-terrorister som vurderer å reise fra Syria til Tsjetsjenia. Dette skjer i kjølvannet av Tyrkias invasjon av nordlige Syria, som kan føre til at fengslede IS-terrorister i tusentall rømmer fra kurdisk varetekt.

annonse

Ifølge den tsjetsjenske lederen er militære spesialstyrker blitt trent til å spore opp og eliminere IS-terrorister som returnerer. Alltid frittalende Kadyrov legger ikke fingrene imellom, og sier at «djevlene» vil få «billetter til gravlunden».

Les også: Ber Russland stanse islamsk homojakt

Han mer enn antyder at IS-terrorister ikke er religiøse fanatikere, men leiesoldater sponset av amerikansk og europeisk etterretning for å «ødelegge vår statssuverenitet», det vil si Russlands, og viser til tidligere hendelser i Ossetia, Georgia og Ukraina.

– Vi er ikke de samme som vi var i 1990-årene, sier Kadyrov samtidig til russisk TV, med henvisning til en delvis islamistisk motivert separatisme som førte til den første Tsjetsjenia-krigen mot Russland fra 1994 til 1996.

Les også: Russlands bløte buk og KIWI Fredensborg

Først etter bombeangrepene i Moskvas metro i 2010 har konflikten roet seg. Kadyrov, sønn av separatistlederen Akhmat Kadyrov, er i dag Moskvas mann i Tsjetsjenia, og regnes som en stabiliserende faktor i forholdet mellom tsjetsjenere og øvrige Russland.

annonse

I Kadyrovs rolle inngår avstandstaken fra religiøs ekstremisme, som Moskva betrakter som en trussel mot føderasjonens sosiale stabilitet og geografiske integritet. I saker om islam må Kadyrov imidlertid balansere hensynet til Moskva mot hjemlig opinion.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon