Foto: Eye Ubiquitous/REX
annonse
annonse

Britisk politi oppfordrer sine borgere om å rapportere ethvert uttrykk for «hatefull» oppførsel – også om det ikke dreier seg om kriminalitet. 

Politiet i Storbritannia har markert sin såkalte «bevissthetsuke» om hatkriminalitet med en serie tegneserier der medborgerne oppfordrer til å anmelde «hatefull» oppførsel, også når det ikke dreier seg om noe kriminelt.

Tegneseriene, som viser eksklusivt hvite rasister som angriper ikke-hvite personer, kvinner i hijab og lignende, ble delt av politiet i Devon og Cornwall på Twitter i løpet av forrige uke.

annonse

Les også: Storbritannia: Mennene voldtok småjenter – ti år senere er de fortsatt ikke utvist

– Kontakt politiet

En av tegneseriene viser en hvit mann som kjefter på en butikkansatt, «fordi han er svart», og i en annen kan man se en hvit mann idet han river av en muslimsk kvinne hijaben, før han slår henne ned.

annonse

– Om du observerer eller opplever enhver truende eller hatefull oppførsel, selv om det ikke er kriminellt, bør du kontakte politiet, instruerer en fortellerstemme. 

I et annen tegnefilmklipp ser man en blond, blåøyd jente i en barnehage idet hun henvender seg til en gutt med et utseende som indikerer bakgrunn fra Midtøsten, og sier:

– Slutt å leke med disse lekene, du kommer til å gjøre lekene skitne som huden din.

I videoklippet under blir borgerne fortalt at de ikke trenger bevis for å rapportere om hatkriminalitet.

– Det finnes så mange måter å anmelde hatkriminalitet på, du trenger ikke engang bevis.

annonse

Flest hvite ofre

Det er imidlertid langt ifra klart at det er ikke-hvite mennesker som i størst grad utsettes for rasehat i Storbritannia, slik disse klippene indikerer. Allerede i 1999 rapporterte the Independent at de aller fleste ofre for rasemotiverte angrep var hvite. 

Rasistiske angrep på hvite briter kan dessuten være sterkt underrapporterte, blant annet på grunn av hvordan kriminaliteten registreres. For eksempel har det britiske rettssystemet nektet å behandle de beryktede «grooming»-sakene, der i all hovedsak muslimske, pakistanske gjerningsmenn systematisk har forgrepet seg på hvite jenter og kvinner, som rasemotiverte. 

Et nylig tilfelle fra Rochdale, der en tenåring fikk sin hånd avkuttet av en gjeng som kalte ham og tre andre for «hvite bastarder», har heller ikke blitt behandlet som rasemotivert av britiske myndigheter.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon