Durek Verrett er misfornøyd med norske medier. Arkivfoto: Carina Johansen / NTB scanpix
annonse
annonse

I et fritt samfunn må vi tåle å høre meninger vi ikke liker. 

Ved første øyekast har kanskje kjæresten til prinsesse Märtha Louise ikke så mye til felles med Kay Erikssen, som har drevet Facebookgruppa Mannegruppa Ottar og en populær podcast med samme navn. 

Sjaman Durek Verett tar i sin nye bok blant annet til orde for å bruke «sjamanske metoder for å gjenvinne din personlige kraft, skape indre forvandling og gjøre verden lysere»– 

annonse

Kay Erikssen er ved siden av Mannegruppa Ottar mest kjent som MMA-fighter (i ringen kalt Kobra Kay). 

Et blikk på de to herrenes instagramprofiler vil også raskt vise at de profilerer seg noe ulikt. 

View this post on Instagram

#BJJ Brothers! 💥💪

A post shared by kay erikssen (@kayerikssen) on

annonse

I dag og i går har vi likevel i to nyhetssaker fått eksempler på at de to har fått redusert sin mulighet for å ytre seg. Kay Erikssen gjennom at Facebook har stengt hans Facebookgruppe, Mannegruppa Ottar. Sjaman Durek ved at Cappelen Damm trekker hans ferdig oversatte og trykte bok fra bokhandlene. 

I begge tilfeller dreier det seg om private selskaper som i utgangspunktet har rett til å gjøre som de vil. Sånn sett er det kanskje å gå noe langt å kalle dette et angrep på ytringsfriheten.

Facebookgrupper stenges stadig vekk og at bøker nektes utgitt er ikke uvanlig, selv om det hører til sjeldenhetene at de trekkes fra markedet når de først er klare. 

Men trenden er likevel problematisk. Nå kjenner vi ikke grunnen til at Facebook har slettet Facebookgruppa Mannegruppa Ottar. Det er likevel ikke urimelig å anta at det kan ha sammenheng med at gruppen har fått betydelig oppmerksomhet for å slippe til det kritikere kaller manssjåvinistiske og kvinnenedsettende ytringer. Nå hevder gruppen å ha ryddet opp, men det er ikke tvil om at plattformen fortsatt er et samlingssted også for menn som generelt mener at
«likestillingen har gått for langt».

Selv er jeg i utgangspunktet tilhenger av mest mulig likestilling. Det sitter normalt langt inne for meg å skulle forsvare meninger og holdninger Mannegruppa Ottar assosieres med. 

Likevel mener jeg det er synd om en gruppe med 72.000 medlemmer nå sensureres, hvis det er slik at den eneste grunnnen er at Facebook ikke liker det som ytres der. 

Det sitter også langt inne for meg å forsvare en alternativ sjaman som hevder å kunne bidra til å kurere kreft, eller at barn får kreft som følge av negative tanker. 

annonse

Det er likevel verdt å merke seg at begge henvender seg til grupper og miljøer som ikke føler seg inkludert eller innenfor i den offentlige samtalen. Både alternative miljøer og grupper med mannfollkprat av typen vi fant i Mannegruppa Ottar er fortsatt uglesett i den norske offentligheten og det er i liten grad de som ellers har klippekort til NRKs debattstudioer som deltar der. De har andre platformer som ikke er truet og de får gi ut sine bøker på store norske forlag.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon