REUTERS/Mohammed Salem (GAZA) / Scanpix.no
annonse
annonse

At norsk budsjettstøtte til Palestina går til å belønne terrorister kan ikke avkreftes, men hevdes å kontinuerlig være under oppfølgning. 

Etter et brev fra Med Israel for fred (MIFF) ble sendt til Riksrevisjonen, hvor det pekes på at Norges bistand går til finansiering av belønning til palestinske terrorister og deres familier, tok Resett kontakt med Utenriksdepartementet for å høre deres syn på saken.   

I brevet kommer det fram at UDs generelle budsjett til Palestina ikke bare går til selve belønningssystemet, men at pengene også går til å fremme antisemittiske holdninger via en offentlig palestinsk TV-kanal.

annonse

Les også: Hevder regjeringen finansierer palestinsk terror 

Sterkt kritisk  

Statssekretær Audun Halvorsen forteller Resett at Norge er sterkt kritisk til de palestinske selvstyremyndigheters (PA) støtteordning til fanger og deres familier slik den praktiseres i dag: 

annonse

Dette er en vurdering vi deler med andre givere og Norges syn blir jevnlig formidlet til palestinske myndigheter, senest da president Abbas besøkte Norge i september. Norge arbeider for å få PA til å endre ordningen, og leder på vegne av andre likesinnede givere en dialog med palestinske myndigheter om dette spørsmålet.

Hvordan kan regjeringen være forsikret om at bistand som sendes til Palestina ikke inngår i belønningssystemet for terrorister? 

Norsk budsjettstøtte kanaliseres via Verdensbankens flergiverfond for budsjettstøtte til palestinske myndigheter. Fondet etterlever høye internasjonale standarder for åpenhet og kontroll over pengebruken. Dette fondet, på lik linje som for andre land som mottar budsjettstøtte, går til drift og utvikling av offentlig forvaltning, sier Halvorsen og fortsetter: 

Siden 2003 har også palestinske myndigheter gjentatte ganger forsikret oss om at norsk bistand, inkludert budsjettstøtten, ikke går til palestinske fanger. 

Tar avstand

Det generelle budsjettet finansierer også PAs statskanal som fremmer hatprat om jøder i alle groveste grad, hvordan kan Norge bidra til å finansiere åpenbar antisemittisme og slikt hatprat? Her hjemme brukes det jo masse ressurser på å unngå dette nasjonalt? 

annonse

Norge tar skarp avstand fra ethvert uttrykk for antisemittisme og hatefulle ytringer. Norge arbeider for å bekjempe hatefulle ytringer og bygge forståelse for den andres syn og historie. Et eksempel på dette er den løpende dialogen som vi og andre givere har med palestinske utdanningsmyndigheter og UNRWA om undervisningsopplegg og pensum. 

Halvorsen forteller videre at Utenriksministeren også tok opp dette spørsmålet under president Abbas’ besøk i september. 

Det er palestinske myndigheter som har ansvaret for å utarbeide pensum, og de har informert oss om at de er i ferd med å gjøre en gjennomgang av pensum for å fjerne uakseptabelt innhold, forklarer Halvorsen og fortsetter: 

Dette materialet blir også brukt i de skolene som drives av UNRWA i de palestinske områdene. I de tilfellene der UNRWA har sporet uakseptabelt materiale, har organisasjonen informert oss om at de har utarbeidet tilleggsmateriale til bruk i undervisningen.

Les også: Abbas varsler valg i palestinske områder om kort tid 

Unnvikende 

Conrad Myrland, daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF, har tidligere fortalt Resett at regjeringen skrev inn i statsbudsjettet at norsk bistand ikke får til palestinske fanger:  

– Det er skrønen PA har fortalt i mange år. Det er en ting at man velger å tro på det, noe annet at de uten skam serverer dette til det norsk folk som om det skulle være sant. 

På spørsmål om hvor påstanden i statsbudsjettet kommer fra, svarer Halvorsen ikke. 

Halvorsen svarer heller ikke om det er aktuelt for Norge å kutte bistanden med syv prosent slik Nederland har gjort. De syv prosentene er basert på beregninger av hvor mye penger som dyttes inn i belønningssystemet. 

Det ser likevel ut til at Nederlands kutt har hatt liten effekt på selve belønningssystemet, hvor PA heller har kuttet i lønnen til sine offentlige ansatte. 

Halvorsen påpeker likevel at Norges bidrag er av mindre størrelse: 

Det er de regulære overføringene av inntekter fra moms og andre avgifter, som Israel krever inn på vegne av PA og tilbakefører til PA, som utgjør den desidert største inntektskilden for PA. Internasjonale giverbidrag, inkludert budsjettstøtte, utgjør en stadig mindre andel av de samlede inntekter for palestinske myndigheter.

annonse

En lek med tall  

Myrland er ikke særlig imponert over Halvorsens respons:

Det er dessverre ingenting i Halvorsens svar som sannsynliggjør at norsk bistand ikke går til belønningssystemet for terrorister, sier han til Resett og avslutter:  

Så lenge Norge gir generell budsjettstøtte til palestinske myndigheter, vil pengene finansiere belønningssystemet for terrorister. Alt annet er å leke med tall.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon