Protester mot barnevernet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
annonse
annonse

En polsk domstol har avgjort at norske barnevernsansatte skal tiltales i Polen, i forbindelse med en sak der et polsk barn i Norge ble adskilt fra sine foreldre ved tvang.

Tingretten i byen Tarnów har besluttet å behandle en sak der et polsk barn ble adskilt fra sine foreldre i Norge, og vil i den forbindelse stille norske barnevernsansatte for retten, i en sak som ikke kjenner sidestykke historisk. Aldri før har en utenlandsk tjenesteperson blitt stilt til ansvar i det polske rettssystemet. Dette melder den kristne, polske nettavisen PCh24.no.

Les også: Polens utenriksminister: – Vi har rett til å forsvare våre borgere

annonse

Påstått alkoholisme

Den polske tingretten legger til grunn at det aktuelle barnet, en jente, ble tatt fra sin familie rundt årsskiftet 2015 til 2016 i Norge. Man baserer seg på en beretning der det fremgår at moren nyttårsaften 2015/2016 varslet norsk politi om en aggressiv gruppe berusede ungdommer. Da politiet kom til stedet skal de straks ha lagt merke til en åpen champagneflaske stående på et bord hjemme hos familien, og gikk angivelig ut ifra at foreldrene var alkoholiserte. De varslet angivelig derfor barnevernet, som så tok jenta vekk fra sine foreldre. Jenta skal imidlertid ha fått komme tilbake, men da først 4. januar 2019.

Moren reiste hjem til Polen 18. januar 2016, og oversendte en anmeldelse til distriktsadvokatembetet i Tarnów, med en konstatering av at de norske barnevernsansatte kan ha begått lovbrudd i saken deres.

annonse

Vil tiltale nordmenn

Etterhvert kom saken opp for tingretten i Tarnów, som nå har utstedt en begjæring om å stille norske barnevernsansatte for polsk rett i en høring om saken.

Dette later til å glede familiens advokat.

– En polsk myndighet, som i denne saken er Tarnów tingrett, bør foreta en grundig etterforskning i denne saken, der offeret er en mindreårig polsk statsborger. Denne saksgangen er presedensiell, fordi ingen tjenestemann fra utlandet tidligere har blitt stilt ansvarlig for en polsk domstol for urettmessig å bryte opp polske familier, sier advokat Maciej Kryczka fra Center for Process Intervention ved Ordo Iuris Institute om saken.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon