Zoologisk museum på Tøyen i Oslo. En utstoppet gaupe og flere hoder. Kjønn foreløpig ukjent. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
annonse
annonse

Hankjønn er overrepresenterte i muséenes samlinger av utstoppede dyr. 

Det er en svensk studie som har undersøkt kjønnsbalansen blant 2,5 millioner utstoppede dyr. Ifølge studien kan den skjeve kjønnsfordelingen føre til at forskere danner seg et feilaktig bilde av ulike dyrearter, skriver Dagens Nyheter (DN).

I studien kan vi lese at forskerne har undersøkt «fordommer (bias) rundt kjønn hos fem ulike internasjonale museer». I konklusjonen anbefaler forskerne at samlere «for å redusere ubalansen bør streve etter å unngå å bli fanget av sine fordommer når de velger ut individer til samlingene».

annonse

Les også: Sverige: Fra «folkhem» til «failed state» på to generasjoner

Verst er situasjonen for de utstoppede fuglene. Der utgjør hunnene kun 40 prosent av samlingene. Når det gjelder pattedyr er fordelingen jevnere, 48 prosent av disse er hunkjønn.

Det antas at jegere har mer skyld i problemet enn museenes kuratorer. Studien spekulerer i om jegere foretrekker hanner fordi de i visse arter oppfattes som mer imponerende. Hannene er gjerne større, mer fargerike og har større gevir eller horn.

Den skjeve kjønnsfordelingen kan også forklares med at jegere velger bort hunner med barn, enten på grunn av gjeldende lover eller etiske vurderinger, skriver DN.

annonse

Enkelte svensker har tydeligvis fått nok av genusteorier og kjønnsfokus:

Andre peker på at forskerne muligens har forhastet seg noe. Hvordan kan de vite hvilket kjønn de utstoppede dyrene identifiserer seg som?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon