Politiinspektør Pippa Mills holder pressekonferanse utenfor Grays politistasjon i Essex fredag kveld. Foto: Jason Roberts / PA via AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Mange av de 39 som ble funnet døde i en kjølekonteiner på en lastebil, kan være fra Vietnam. Britisk politi har lørdag hatt møte med landets ambassadør.

Etterforskningen pågår for fullt, og sent lørdag ettermiddag ble det kjent at en person var pågrepet i Irland. Dermed er det totalt fem som er pågrepet i saken, de fire øvrige i Storbritannia.

Slektninger og samfunnsledere i Vietnam forteller nå om personer som har forsøkt å ta seg til Storbritannia, men som det ikke er mulig å få kontakt med lenger. Flere vietnamesiske familier har ikke hørt fra sine kjære på flere dager.

annonse

Den britisk-baserte organisasjonen VietHome opplyser at de har mottatt bilder av nesten 20 personer som er meldt savnet i Vietnam. De savnede er fra 15 til 45 år gamle.

Britisk politi antok først at alle ofrene var kinesiske statsborgere, men har samtidig tatt høyde for at bildet kan endre seg.

Flere av vietnameserne som er savnet, kan ha reist med falske kinesiske pass, ifølge slektningene.

Få papirer

Under et pressemøte lørdag opplyste britisk politi at ofrene fra lastebilen hadde svært få identitetspapirer. Alle de døde er hentet ut, og det gjennomføres nå obduksjoner. Så langt er ingen av de 39 personene identifisert.

annonse

Martin Pasmore i Essex-politiet forteller at han lørdag har hatt møte med Vietnams ambassadør i Storbritannia. Han oppfordret også de som kan ha informasjon om ofrene til å ta kontakt med etterforskerne.

En katolsk prest i Nghe An-provinsen i Vietnam sier at de fleste ofrene trolig er vietnamesiske, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Tre lastebiler

– Hele distriktet er i sorg. Jeg samler fortsatt inn kontaktinformasjon fra familiene til alle ofrene, og jeg vil holde en seremoni for å be for dem i kveld, sier Anthony Dang Huu Nam.

Til Sky News sier han at han visste om mer enn 100 personer som reiste for å starte «et nytt liv». Kanalen omtaler også ubekreftede opplysninger fra kilder i Vietnam om at lastebilen der ofrene ble funnet, var del av en kolonne på tre biler fylt med migranter på vei til Storbritannia.

Ifølge Sky News’ kilder skal to av de tre kjøretøyene ha klart å gjennomføre reisen, mens den tredje, der ofrene ble funnet, støtte på problemer og ble forsinket.

annonse

Hvor de to andre kjøretøyene endte opp er ikke kjent.

– Dette er en katastrofe for lokalsamfunnet vårt, sier Anthony Dang Huu Nam.

Fire mistenkte

Politiet i Irland opplyser lørdag at de har pågrepet en mann i 20-årene som var etterlyst av etterforskerne i Essex i forbindelse med funnet av de døde onsdag. Mannen ble pågrepet på havna i Dublin.

Fire personer er fra før pågrepet forskjellige steder i Storbritannia.

To av dem, en kvinne og en mann fra Cheshire nordvest i England, har imidlertid avvist all innblanding, ifølge The Times.

– Det har ingenting å gjøre med oss, sier kvinnen og insisterer på at de solgte lastebilen til et irsk selskap for over et år siden.

Den nordirske sjåføren (25) er mistenkt i saken, og en 48 år gammel nordirsk mann ble i tillegg pågrepet på Stansted flyplass fredag.

Frykter for sønnen

Blant vietnameserne som frykter for sine kjære, er faren til 20 år gamle Nguyen Dình Luong. Han sier til nyhetsbyrået AP at han ikke har greid å få tak i sønnen siden forrige uke. Sønnen skal da ha fortalt faren at han sluttet seg til en gruppe i Paris som forsøkte å ta seg til Storbritannia.

Faren, Nguyen Dinh Luong, sier også at sønnen fortalte at reisen til Storbritannia ville koste 11.000 pund, nærmere 130.000 kroner.

For flere dager siden mottok han imidlertid en telefon fra en vietnamesisk mann som sa at noe uventet hadde skjedd, og som ba om forståelse.

– Jeg falt i bakken da jeg hørte det. Det så ut til at han hadde vært i den ulykkesrammede lastebilen, der alle døde, sier han.

Hjerteskjærende sms

Også familien til den 26 år gamle kvinnen Pham Thi Tra My frykter at de har mistet henne i tragedien. Tirsdag sendte hun en tekstmelding til moren der det sto at hun ikke fikk puste og var i ferd med å dø, og at turen til utlandet gikk galt.

Broren hennes forteller også at han få timer senere fikk en ny melding der hun ber ham om å arbeide hardt for å betale ned morens gjeld.

Familien bor i et enkelt hjem med blikktak sentralt i Vietnam. De har kontaktet vietnamesiske myndigheter for å få hjelp til å finne 26-åringen.

Det var 31 menn og åtte kvinner i konteineren.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon