President Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Tyrkia vil «fjerne terroristene» fra grenseområdet i Syria hvis kurdisk milits ikke trekker seg tilbake innen fristen som er satt, sier landets president.

– Hvis terroristene ikke er fjernet innen 150 timer, vil vi ta kontroll og rense området selv, sa president Recep Tayyip Erdogan i en tale i Istanbul lørdag.

Erdogan viser med det til den syrisk-kurdiske YPG-militsen, som tyrkiske myndigheter mener står i ledtog med forbudte PKK i Tyrkia.

annonse

YPG har vært USAs nærmeste allierte i Syria, og gruppa har vært helt sentral i kampen mot ekstremistgruppa IS. Tyrkia har vært en skarp kritiker av samarbeidet.

Erdogan og Russlands president Vladimir Putin ble tirsdag enige om en avtale der Russland skal bidra til å få flyttet de kurdiske gruppene og deres våpen fra et 30 kilometer bredt belte mot grensen til Tyrkia, nordøst i Syria.

De to lederne satt tidsfristen til tirsdag ettermiddag.

annonse

De kurdiske gruppene hadde etablert kontroll i området, og amerikanske styrker var også utplassert der for å stabilisere situasjonen. Tidligere i måneden ble det imidlertid kjent at USAs president Donald Trump trakk de amerikanske styrkene ut, noe som la veien åpen for en tyrkisk offensiv mot kurderne.

Til tross for trusselen lørdag, sier Erdogan at Tyrkia langt på vei har nådd målet landet hadde satt seg om å etablere en «sikkerhetssone» på syrisk side.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon