annonse
annonse

Oppsalhjemmet som driftes av det private har vunnet internasjonale priser, og fått skryt av riksrevisjonen for sitt arbeide med de eldre. Men snart må selskapet Norlandia forlate driften.

Byrådet i Oslo vil at all privat drift av sykehjem i Oslo skal nedlegges innen 2023. Da skal kommunen eller ideelle organisasjoner overta driften. I det nye programmet for 2019–2023 heter det:

«Eldreomsorgen skal være best mulig, ikke billigst mulig. Kommunen skal være i førersetet hva gjelder utvikling av drift av våre tjenester, men vi ønsker også å øke samarbeidet med private ideelle aktører. Innen utgangen av 2023 skal alle sykehjem i Oslo være drevet av kommunen eller ideelle aktører.»

annonse

Les også: Stakkars Oslo

Det får Høyre i Oslo og helsepolitisk talsperson, James Stove Lorentzen til å reagere:

– Det er banebrytende ledelse på dette sykehjemmet (Oppsalhjemmet), og veldig synd at man skal ta tilbake til kommunen noe som fungerer veldig bra, sier Lorentzen (H) til Aftenposten.

annonse

Oppsalhjemmet som Lorentzen bruker som et eksempel på god privat drift holder for tiden til på Stover grunnet ombygging og ble fremhevet av Riksrevisjonen i deres undersøkelse av tilgjengelighet og kvalitet i eldreomsorgen (2018), der står det:

«Oppsalhjemmet har ved flere anledninger de siste årene fått gode resultater i kvalitetsmålinger … Sykehjemmet høster ros og priser nasjonalt og internasjonalt for sitt systematiske arbeid med kontinuerlig kvalitetsforbedring innenfor pasientsikkerhet og brukermedvirkning.»

Hjemmet er kjent for grundig kartlegging av beboerne, noe som har ledet til færre feil og redusert bruken av legemidler.

Les også: Permanent miljøfartsgrense får begeret til å renne over: – Oslo, takk for meg

Blir beskyldt for å være grådige mennesker

Etter hvert som de eksisterende kontraktene utløper, skal driften overtas av kommunen eller ideelle organisasjoner.

– De blir beskyldt for bare å være grådige mennesker som skal tjene mest mulig penger med lavest mulig kostnader. Det er ikke slik det er. Dette er dyktige mennesker som jobber for å forbedre drift og gjøre det best mulig for beboerne. Vi må erkjenne at også private selskaper har beboernes beste i tankene, sier Lorentzen.

Direktøren for samfunnskontakt i sykehjemsetaten, Henrik Mevold, mener det hele er en politisk beslutning.

annonse

– Det er en politisk beslutning om hvorvidt et kommersielt sykehjem skal tilbake til kommunen, settes ut på ideell konkurranse eller om det skal utløses en eventuell opsjon på kontrakten, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon