Demonstranter tok seg sent lørdag ettermiddag i i butikk på Karls Johans gate i Oslo. Inne i butikken ble et pulverapparat utløst. Foto: Lars Bryhn Nyland / NTB scanpix
annonse
annonse

Etter en kaotisk lørdag ettermiddag med sammenstøt mellom pro- og anti-tyrkiske demonstranter tok politiet i bruk tåregass for å få kontroll over situasjonen.

Til sammen ble sju personer innbrakt til politiets arrest eller pågrepet i forbindelse med uroen. To personer ble brakt til legevakten for sjekk.

Politiet brukte ved én anledning tåregass for å få kontroll på demonstranter som hadde tatt seg inn i en butikk for å slåss.

annonse
Demonstranter barket sammen

Bråket begynte ved 15-tiden lørdag ettermiddag. I forbindelse med oppstarten av anti-tyrkiske demonstrasjoner ved Tyrkias ambassade, oppsto det slåsskamp mellom pro-kurdiske og pro-tyrkiske demonstranter, som kort tid tidligere hadde avsluttet en markering ved ambassaden på Frogner i Oslo.

Ifølge politiet ble det benyttet slagvåpen og slått mot kjøretøy. To personer ble skadd og fraktet til legevakt, og to personer ble innbrakt til arresten i forbindelse med slåsskampen, som skjedde i forkant av motdemonstrasjonen til støtte for kurderne.

Overfor NTB på stedet lørdag ettermiddag betegnet politiet bråket som krigslignende tilstander.

annonse

Det var stort politioppbud med styrker fra politiets beredskapstropp, og aggressiv stemning med tilløp til mindre slåsskamper ved ambassaden.

Kontroll ved 16-tiden

De anti-tyrkiske demonstrantene ved Solli plass flyttet seg etter en stund ned til den tyrkiske ambassaden. Flere gater i nærheten var stengt i forbindelse med demonstrasjonen.

Klokka 16.15 lørdag ettermiddag opplyste politiet at de hadde kontroll på stedet.

– Vi har kontroll, men det er fortsatt ampert og rundt 750 demonstrerende på stedet. Vi er der med tilstrekkelig med mannskaper. Vi er klar over at det kan skje flere nye hendelser i forbindelse med at demonstrasjonene avvikles, sa operasjonsleder Gjermund Stokkli til NTB.

Ifølge operasjonslederen hadde politiet brukt helt vanlige politimetoder for å få kontroll på stedet, og ikke pepperspray eller gass.

Slåsskamp i butikk

Deretter beveget de anti-tyrkiske demonstrantene seg nedover mot Karl Johans gate i retning Hausmansgate. På veien oppsto det ved 17.20-tiden en slåsskamp inne i en butikk.

Operasjonsleder Stokkli sier til NTB at demonstrantene plutselig brøt ut av demonstrasjonstoget og stormet inn på Body Shop.

– Der var det et slagsmål mellom flere personer inne i butikken. Det ble utøvd en del skadeverk, i tillegg ble det utløst et pulverapparat, sier operasjonslederen.

annonse

Politiet brukte tåregass for å få kontroll på situasjonen. Tre personer ble pågrepet.

Demonstrasjon mot tyrkiske angrep

Ved 18.30-tiden lørdag kveld var demonstrasjonene avsluttet.

Etter Tyrkias militæroffensiv mot kurdisk milits i Syria har også kurdere i Norge arrangert flere demonstrasjoner, blant annet på Oslo lufthavn og på Oslo sentralstasjon. Demonstrasjonene har hittil gått nokså fredelig for seg.

I Tyskland har det vært annerledes.

For nær to uker siden ble fem mennesker skadd i sammenstøt mellom tyrkere og kurdere i Berlin, etter at rundt 350 mennesker marsjerte i protest mot Tyrkias offensiv.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon