Politimester i Oslo, Beate Gangås, hilser på justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (FrP). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
annonse
annonse

Beate Gangås er nylig utnevnt som politimester i Oslo. Men hva har hun bemerket seg som tidligere? Jo, hun ble utnevnt som det første Likestillings- og diskrimineringsombudet for en åremålsperiode på fire år i 2006. Fra 1992 hadde hun jobbet i politiet.

I ambulansesaken, hvor Erik Schjenken ble hengt ut som rasist etter spesielt ufin omtale i Dagbladet, var hun tidlig tidlig ute og bidro til mistankene i kraft av sitt embete:

– Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås utelukker ikke at Ali Haij Mohamed ble utsatt for etnisk diskriminering da ambulansepersonell nektet å ta ham med til sykehuset. Nå krever hun at sykehuset redegjør for rutiner i slike saker, skrev ombudet på sine egne nettsider under overskriften «Frykter Ali ble diskriminert».

annonse

Etter at avgjørelsen til Likestillings- og diskrimineringsombudet (som kom da Gangås var sykmeldt), var blitt påklaget til Likestillings- og diskrimineringsnemnda, ble ambulansearbeiderne renvasket for anklagene om diskriminering.

Les også: Politimester Beate Gangås unnslår sannheten om vold i egen by: – Vi vet at de fleste er norske statsborgere

Likestillings- og diskrimineringsombudet, som da ble ledet av Beate Gangås, fikk krass kritikk av nemda i et vedtak 26. februar 2009:

annonse

– Nemnda finner derfor at det ble gjort saksbehandlingsfeil under behandlingen hos Ombudet før uttalelsen av 26. mars 2008. Feilen innebærer klare brudd på regler om kontradiksjon og rettssikkerhet for dem som kan få en uttalelse mot seg. Ombudets konklusjon var at ambulansearbeidernes handlemåte var i strid med diskrimineringsloven. Nemnda finner det svært kritikkverdig at Ombudet kom med en slik uttalelse uten at de personene uttalelsen var rettet mot hadde blitt hørt.

Et så grovt overtramp fører i Norge til forfremmelse, og ikke det naturlige utfall: at vedkommende blir holdt langt unna lederstillinger i det offentlige. Det er rett og slett uvirkelig at det overhodet er mulig å ta en avgjørelse i et domstolslignende organ uten at den anklagede part får komme til orde.

Gangås belønnes med nye toppstillinger

Dette er ramsalt kritikk fra en offentlig instans til enn annen. Men Gangås fikk ingen riper i lakken. Hun ble leder for etterforsknings- og påtaleavdelingen i PST og har også vært politimester i Østfold og hatt ledende stillinger i Politidirektoratet.

Les også: Da Dagbladet plystret på mobben

Gangås har gjort seg bemerket med andre ting også, deriblant hijab i politiet. I 2009 argumenterte hun ivrig for hijab på ombudets egne sider

– Jeg ser fram til en reell valgfrihet når det gjelder å bære hijab i Norge, også i politiet. Det vil være et skritt i riktig retning for å inkludere minoriteter i alle deler av samfunnet.

Og i Dagbladet 25. februar 2009 sa Gangås følgende:

annonse

– Likestillingsombudet vil at justisminister Knut Storberget (Ap) skal begrunne hvorfor han har snudd og ikke vil tillate hijab i politiet. Ombudet mener det er i strid med diskrimineringsloven.

Ut mot «hvite, heteroseksuelle menn»

Gangås engasjerte seg også i valgkampen. I 2007 ble hun intervjuet i Aftenposten under tittelen  «Stem ut heterofile, hvite menn»

– Alle bør stemmes inn når du mandag går til valgurnene. Bortsett fra hvite, heteroseksuelle menn mellom 40 og 50 år uten nedsatt funksjonsevne. Dette er ikke til forkleinelse av denne gruppen menn. Men de er sterkt overrepresentert i landets kommunestyrer, og vi mener de som skal sitte i kommune- og fylkesting i langt større grad enn i dag må speile den reelle norske befolkningen, uttalte hun den gang.

Hun fikk denne reaksjonen fra nåværende justisminister Jøran Kallmyr dagen etter. Han var da byrådssekretær og ungdomskandidat for Oslo Frp:

– Det er stekt diskriminerende når offentlige ombud går ut og forteller at folk skal la medfødte egenskaper telle når de skal velge hvem de skal stemme på. Det er nettopp slike holdninger vi har prøvd å bekjempe i årevis, sa Kallmyr.

Han fortsatte:

–Jeg føler meg sterkt diskriminert av likestillingsombudet. Jeg er mann, jeg hvit og jeg er hetero. Dette er faktisk egenskaper jeg ikke kan gjøre noe med. Er jeg et dårligere menneske av den grunn?.

Så, i Kongen i statsråd 21. juni 2019, utnevnes Beate Gangås til politimester i Oslo politidistrikt for en periode på seks år.

Og det medfører samme dag at Gangås roses opp i skyene av Kallmyr:

– Jeg er glad for at hun har takket ja til dette viktige samfunnsoppdraget. Med denne utnevnelsen har Oslo politidistrikt fått en politimester med solid erfaring fra politietaten og ledererfaring fra flere ledernivåer og virksomheter, sier justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (FrP).

annonse

Burde ikke Kallmyr heller hindret Gangås i å få stillingen? Hadde ikke Frp dermed kunne lagt litt varig avtrykk på justisministerposten?

Synes han nå at det er greit å henge seg opp i hudfargen til stortingsrepresentanter?

– Det vil være pinlig og flaut med et helhvitt storting etter valget neste år. Sånn kan vi ikke ha det, sa hun i sin tid til Dagsavisen.

Les også: Espen Barth Eide vil redde naturen, advarer mot «sinte hvite menn i Norge»

Fra et leserbrev av Gangås i Rana Blad med tittelen «Hvite menn sitter trygt»:

– I første runde oppfordret vi partiene til å sette flere kvinner høyt opp på nominasjonslistene. Partiene samlet gjorde ikke en god nok jobb. Derfor oppfordret vi velgerne til å bruke sin demokratiske rett til å gi personstemmer til de kandidatene de ville ha inn. Nå gjenstår det å se om dette fører til at noen hvite, heterofile menn må vike plassen. I så fall er det velgernes ønske.

Og på nettsiden til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) kom denne uttalelsen fra Gangås:

– Generaliseringer og nedsettende omtale av grupper, enten det dreier seg om asylsøkere, flyktninger, innvandrere eller personer med annen hudfarge enn hvit, kan føre til hatvold.

Igjen er det uvirkelig hvilke absurditeter et «ombud» kan prestere å lire av seg. Hun mener altså at nedsettende omtale av hvite som gruppe ikke kan føre til hatvold. Si det til ofrene for innvandrergjengene, Gangås!

Til slutt tar jeg med at hun i sin tid også mistenkeliggjorde politifolk på grunn av hudfargen deres:

– Nøytralitet uttrykkes ikke bare gjennom uniformering. I dagens Norge må det også uttrykkes gjennom mangfold. Det vil si at gjenkjennelse av uniformer ikke er nok. Alle deler av befolkningen må også kjenne seg igjen i de offentlige tjenestene. Når kun menn var politifolk kunne det stilles spørsmålstegn ved politiets nøytralitet fordi kvinner ikke var representert. I dag er politiet dominert av hvite politifolk fra majoriteten. Det gir også grunn til å stille spørsmålstegn ved politiets nøytralitet, skrev ombudet på sine nettsider i 2009.

Og med en slik miserabel merittliste blir man selvsagt politimester i landets hovedstad.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon