Magnus Carlsen og Fabiano Caruana (nummer to i verden) i aksjon under Fischer sjakkmesterskap semifinaler. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse

Fabiano Caruana (27) dominerte mot Magnus Carlsen (28) i åpningskampen i tidenes første offisielle VM i fischersjakk, men Carlsen vant den neste.

Rammen var den aller beste i Henie Onstad-senteret på Høvik søndag.

Magnus Carlsen er regjerende uoffisiell mester fra sist år. Da vant han ganske så suverent over Hikaru Nakamura (31).

annonse

Lørdag ble det klart under trekningen at USAs Fabiano Caruana ble Carlsens motstander i semifinalen. Carlsen spilte søndagens første av to langsjakkmøter med hvite brikker, og denne gangen kom han skjevt ut.

Carlsen holdt stand i åpningstrekkene, men det tok ikke lang tid før han kom skikkelig på defensiven. Før det var spilt 20 trekk viste datamaskinene at Caruana hadde en fordel på over to bønder. Etter 24 trekk var Caruanas fordel oppe i hele 3,2, og det så svært vanskelige ut for nordmannen på hjemmebane.

Prøvde

Carlsen prøvde å komme tilbake i kampen, men Caruana lot seg ikke stresse nevneverdig selv om pulsen tidvis var høy.

annonse

Etter hvert viste deg seg at Carlsens bondeárme på høyresiden ikke var en stor nok trussel, og dermed måtte nordmannen innse at partiet var tapt. Etter 46 trekk ga Carlsen seg.

Verken Carlsen eller Caruana var interessert i å snakke med pressen etter søndagens første kamp.

I den andre kampen var rollene snudd om. Da var Carlsen den beste og styrte nærmest fra start til mål, og Caruana ga seg etter 50 trekk. Dermed har Caruana og Carlsen tre poeng hver etter den første dagen av mesterskapet.

– Jeg er veldig fornøyd med å vinne det siste partiet. I det første partiet sto jeg godt i åpningen, men spilte dårlig etter hvert. I den andre kampen ble det motsatt. Det er mye å gå på her, sa Carlsen til NRK.

I den andre semifinalen møttes Wesley So (USA) og Jan Nepomnijatsjtsji (Russland). Der endte det med remis i den første kampen. So hadde lenge overtaket, men mistet det gradvis på tampen av partiet. Remis ga 1,5 poeng for begge parter. Kveldens andre parti endte også med remis, og dermed tar begge spillerne med seg tre poeng inn i mandagen.

annonse

Da fortsetter VM i fischersjakk med to nye langsjakkamper mellom semifinaleduellantene mandag, og det spilles om potensielt seks nye poeng.

Kaotisk

I VM i fischersjakk står offisersbrikkene tilfeldig oppstilt, men alltid som et speilbilde av hverandre. Kongen må alltid stå mellom tårnene. Løperne må stå på hver sin farge. Totalt er det muligheter for 959 startposisjoner.

Fischersjakk ble oppfunnet av legenden Bobby Fischer tilbake i 1996 og er mer uoversiktlig enn vanlig sjakk. Posisjonene skifter fort, og det er tidvis kaotisk å følge med på for den som ikke er noen ekspert i faget. Spillerne har 45 minutter på seg på de 40 første trekkene, og deretter har spillerne 15 nye minutter før det hele må avgjøres.

Den såkalte sjakkpila flytter seg raskere fram og tilbake i fischer-sjakk sammenlignet med vanlig sjakk.

Tirsdag er det hurtig- og lynsjakk på programmet og totalt åtte poeng å spille om.

Mesterskapet avsluttet lørdag.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse