Seks av de tolv som ble drept i forbindelse med angrepet på Charlie Hebdo 7. januar 2015. Politiadvokat Zubia Kiani var angivelig mest opptatt av at en profet hadde blitt krenket. Foto: Guillaume BAPTISTE and FRANCOIS GUILLOT / AFP
annonse
annonse

– Zubia Kianis reaksjon etter Charlie Hebdo-massakren, hvor også tre politifolk ble drept, var denne: «Ikke rør profeten min».

Dette skrev Øyvind Thuestad på Document. Han har gjennomgått Kianis historikk på sosiale medier.

Zubia Kianis er politiadvokaten som har fått omtale fordi hun stiller i retten som politiadvokat iført hijab. Thuestad skriver:

annonse

– 12. januar 2015, fem dager etter at nesten hele redaksjonen i Charlie Hebdo var massakrert, delte Kiani et facebookinnlegg med taggen #touchepasamonprophete; ikke rør profeten min.

Dagen etter angrepet på Charlie Hebdo prioriterer Kiani å oppfordre alle til å se en video med et intervju på VGTV med filmregissør Erik Poppe: «Vi har krenket deres aller helligste». Kiani kommenterer: «Muslimer, ikke-muslimer, se denne! Takk Erik Poppe!»

Document.no forteller videre at fem dager senere, 12. januar, deler Kiani et innlegg fra BarakaCity. BarakaCity er en islamsk humanitær organisasjon med et temmelig tvilsomt rykte.

annonse

Innlegget dreier seg om at Profeten ikke må fornærmes, noe emneknaggen oppsummerer: #touchepasamonprophete; ikke rør profeten min.

– BarakaCity er en kontroversiell organisasjon, ledet av salafisten Idriss Sihamedi, som også grunnla den «humanitære» organisasjonen. (…) I desember 2014, en måned før Charlie Hebdo-terroren, ble det kjent at BarakaCity ble holdt under oppsikt av DGSI, den franske sikkerhetstjenesten, skriver Document.no.

Les også: Politiadvokat iført hijab i Oslo tingrett: – Ingen regler som forbyr det, svarer arbeidsgiver

Resett forsøkte å komme i kontakt med Kiani via arbeidsgiveren Politiets Utlendingsenhet. Vi ble henvist til pressekontakten for PU, og stilte tre spørsmål:

1) Mener Kiani at Charlie Hebdo var spesielt krenkende overfor muslimer?

2) Hva er Kianis mening om BarakaCity og salafisten Idriss Sihamedi?

annonse

3) Hva mener Kiani med at profeten ikke skal røres? Skal denne profeten ha noen spesiell juridisk beskyttelse? Hva mener Kiani om karikaturer av nevnte profet, burde det forbys?

Etter to døgn fikk vi svar fra leder av juridisk seksjon i Politiets utlendingsenhet (PU), Kristel Høgslett:

«Spørsmål om politiadvokat Kianis tidligere ytringer i sosiale medier har etter arbeidsgivers syn ikke betydning for hennes stilling eller jobben hun utfører i PU og som politiets representant i retten.

Ut over det nevnes at arbeidsgiver i tråd med vanlig ansettelsesprosedyre har hatt dialog med Kiani om hennes arbeidssituasjon, rolle og oppgave som politiadvokat. Når det gjelder bekledning i rettsmøter i våre saker, vises det til at det ble avklart med Politidirektoratet i 2015.»

Ytringer i sosiale medier, som kan tolkes som om ikke støtte, men i det minste en viss forståelse for terrorangrep, har altså ingen betydning for om du kan være ansatt som politiets representant i retten.

Slik velvilje ble ikke vist overfor politimannen Stein-Robin Kleven Bergh, som mistet jobben som politimann på grunn av sin aktivitet på sosiale medier. Dette var dog i en annen avdeling i politiet.

Det er også vel verdt å merke seg at ingen av våre spørsmål ble besvart. Hvorfor Høgslett nevner bekledning er uklart, siden Resett ikke stilte spørsmål om dette.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon