31. januar 2020 er litt av en skjebnedag for statsminister Boris Johnson og Storbritannia. Foto: Toby Melville / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Boris Johnson vil mandag for tredje gang forsøke å få Underhuset til å stemmer for et forslag om å utskrive nyvalg, mens EU nærmer seg en brexit-utsettelse.

Johnson ble tvunget til å gå vekk fra sitt tidligere løfte om å gå ut av EU 31. oktober, etter at medlemmene av Parlamentet krevde at han ba om mer tid mens de diskuterte skilsmissen fra EU og avtalen med Brussel.

Tidlig mandag møtes de 27 EU-ambassadørene for å diskutere et forslag, som skal innebære å utsette brexit til 31. januar, men som også et åpner for at Storbritannia kan trekke seg ut før dette, om Parlamentet ratifiserer en avtale, ifølge kilder i Brussel. Dokumentet ble søndag sendt til de 27 medlemslandene i EU.

annonse

Medlemslandene har i prinsippet allerede akseptert en utsettelse for å unngå kaotiske tilstander ved en brexit uten en skikkelig avtale, men noen land, som Frankrike har stilt spørsmål ved hvor lang en slik utsettelse bør være.

Mandag blir en skjebnedag for Johnson da han også skal bringe inn for Underhuset forslaget om nyvalg for tredje gang. Han vil fremme forslag om nyvalg 12. desember. Han står imidlertid overfor en stor utfordring, da han trenger to tredels flertall for å få forslaget gjennom, og ved de to tidligere forsøkene fikk han ikke engang støtte fra halvparten av de 650 parlamentsmedlemmene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon