Arkivfoto: Gorm Kallestad / SCANPIX.
annonse
annonse

Årlig forsvinner det opp mot 60 milliarder i skatter og avgifter. Her finner vi svart arbeid, fiktive fakturaer og kontant betaling.

– Denne typen kriminalitet er et alvorlig samfunnsproblem med betydelige konsekvenser, sier Skatteetaten til NRK.

– Det tapper statskassen for milliarder og det innebærer at lovlydige virksomheter ikke klarer å konkurrere, sier Økokrim.

annonse

Les også: Litauere dømt til fengsel for svart arbeid

Risikoen for å bli avslørt er lav og fortjeneste er høy. De kriminelle vinner frem med lavere priser, og i noe bransjer blir seriøse utkonkurrert, de som følger reglene og betaler arbeidsgiveravgift, moms og skatt.

– Det er typisk innenfor bransjer hvor det er preget av manuelt arbeid, og gjerne ikke faglært arbeid. Det kan være kjøring av bil, det kan være maleroppdrag, det kan være renhold, hvor man ikke trenger spesiell utdannelse, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim.

Les også: Ny regel for vaskehjelp skal hindre svart arbeid

annonse

Leder av Malermestrenes landsforbund Stein Hesstvedt beskriver en vanskelig bransje med mange useriøse konkurrenter.

– De som ikke betaler skatt eller det arbeiderne skal ha, de som ikke følger de kravene som stilles til byggebransjen her i Norge, de kommer ut med et langt mer gunstig tilbud, slik at våre medlemmer som følger disse reglene, de taper kontrakter.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon