Illustrasjonsbilde. Hovedkvarteret til det russiske internettselskapet Yandex, i Moskva, Russland 4. oktober 2018. Foto: Reuters / Shamil Zhumatov
annonse
annonse

Moskva skal teste å frakoble Russland fra det globale internett og å bruke sitt egne interne internett – kjent som RuNet.

Defense One melder at testene kommer til å finne sted en gang etter 1. november, og vil bli gjentatt på en årlig basis, muligens hyppigere. Grepet vil kutte russiske statsborgere fra det globale internett – ikke ulik slik det er i Kina.

– Mandag godkjente regjeringen bestemmelsen om å gjennomføre øvelser for å sikre en stabil, sikker og helhetlig funksjon av internett og offentlige kommunikasjonsnettverk i Russland, heter det i en artikkel i D-Russland.

annonse

Avhengighet og sårbarhet

Samuel Bendett, Russland-ekspert på tenketanken American Foreign Policy Council, mener at testene viser at russiske myndigheter ønsker å adressere det som de anser som en strategisk sårbarhet: overdreven avhengighet av vestlig IT-teknologi.

Les også: Resett intervjuer Kremlin Watch om spredning av russisk desinformasjon i Europa

– Det større bildet er at Russland er avhengig av importert høyteknologi, og er bekymret for sårbarheten som det påfører Russland. Siden regjeringen, offentlig og privat sektor bruker slik teknologi, ønsker den russiske regjeringen i større grad å kontrollere kommunikasjon over internett, sier han.

Kontroll

Bendett får støtte av Justin Sherman, ekspert innen cybersikkerhet i tenketanken New America. Sherman argumenterer med at RuNet handler om å opprettholde politisk kontroll ved å gjøre Russland mer teknologisk uavhengig fra sine vestlige motparter.

– Den russiske regjeringen, spesielt etter å ha sett rollen som sosial media spilte under den arabiske våren, ønsker mer kontroll over informasjon på internett innenfor Russlands grenser, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon