Matteo Salvinis parti Ligaen gjorde et brakvalg i regionvalget Umbria i sin første valgtest etter at partiet gikk ut av den italienske regjeringen i august. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB scanpix
annonse

Matteo Salvinis parti Ligaen tok en historisk seier i sin første valgtest siden de gikk ut av den italienske regjeringen i august.

I regionvalget i Umbria vant kandidaten Donatella Tesei, som er støttet av en Salvini-ledet koalisjon, med 57,5 prosent av stemmene.

Dermed er en 49 år lang periode med venstreledet regionregjering i Umbria over. Valgresultatet markerer et sviende nederlag for de styrende partiene i Roma siden deres kandidat Vincenzo Bianconi bare fikk 37,5 prosent av stemmene.

annonse

– Regjeringens dager er talte, sa Salvini til pressen da valgresultatet var klart. Han omtaler valget som en «klar og rungende» suksess.

Før regionvalget sa Italias statsminister Giuseppe Conte at resultatet i Umbria ikke vil påvirke hans regjering, men at marginene til vinneren kan destabilisere hans nye koalisjon.

I august trakk Matteo Salvini og hans parti Ligaen seg brått fra regjeringssamarbeidet med den populistiske Femstjernersbevegelsen. Målet var å tvinge fram et nyvalg, som Ligaen trolig ville vunnet og som kunne gjort Salvini til statsminister.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse