Lan Marie Berg (MDG) Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Lan Marie Berg (MDG) Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Det jobbes nå iherdig på bakrommet av de som vil beholde Lan Marie Berg som byråd. Bompartiet har varslet at de vil stille mistillitforlag om ingen andre gjør det. Rødt vil i realiteten ha Bergs skjebne i sine hender når forslaget kommer.

Rødt har seilt opp som arbeidernes parti. Der Gahr Støre er en livsfjern millionær fremstår godsarvingen Moxnes som et sobert alternativ. Oslo Rødt har valget mellom å være tro mot gutta på gølvet – og stemme for at Berg må gå – eller være tro mot sin politiske side og stemme for at hun får sitte.

Rødt har jokeren
Uavhengig av hva KrF og Sps to kommunestyrerepresentanter måtte stemme så kan Rødts fire gi flertall med H, FrP, Bompartiet og Venstre. Det er mye makt i kommunistenes knyttede never. Arbeidsnever. Er de på arbeidernes lag? Vil de hjelpe gutta på gølvet eller en av sine egne på venstresiden?

annonse

Byrådspartiene står selvsagt bak Berg. De vil beholde henne og makten og æren i evighet. Bompartiet og FrP er programforpliktet til å vende tommelen ned. Høyre har blitt forsmådd som friere i Oslo. Da gjenstår det å se hva Venstre og Rødt vil gjøre. Partileder Grande snakker som en rabiat MDG-politiker om dagen. Hun vil legge ned oljenæringen. Men Grande styrer bare partiet på papiret. Etter landsmøtet er hun historie. Det er ikke sikkert at Oslo Venstre tror at det er en god ide å lefle med fordekte kommunister.

Les også: PwC-rapport øker presset på Lan Marie Berg

Berg er viktig for venstresiden
Berg har blitt utrolig viktig for MDG og byrådet. Hennes 15 000 personstemmer har gitt henne en nesten fredet rolle i Oslo. For hvem vet egentlig hvem ordføreren er? Og at Raymond danser fleskesalsa i Prideparaden hjelper neppe så mye på populariteten. Hun er kjent, står for det hun tror på, og hun er populær blant sine egne. Ikke mange politikere i Oslo kan si det. Ingen når henne til anklene i det perspektivet.

annonse

Hun har en passiv aggressiv stil. I det stille jobber hun med å igangsette store forandringer i Oslo. Ofte provoserende forandringer. I det offentlige svarer hun ikke direkte på kritikk og spørsmål. I tillegg er ektemannen Eivind Trædal aktiv på Twitter for å forsvare henne og partiet. Selv skriver hun for Morgenbladet, en nesten ikke lest tåkesky av en kulturavis med indre ukultur. Der snakker hun om begreper som det «vanlige ordskiftet» kontra det som utspiller seg på alternative medier. Som om ikke ektefellens twittertirader er en del av det uvanlige ordskiftet.

Berg er en symbolpolitiker som åpenbart fikk for mye ansvar på pulten i for ung alder. I stedet for å først bli kjent med arbeidsplassen, løse problemer som er der, har hun ekspandert i et hurtig tempo. Oslo er forandret. Og hun er ikke fornøyd. Alle som hørte seierstalen på MDGs valgvake vet at hun vil fortsette i samme sporet som MDG har begynt. Nå er de større og sterkere. Ap trenger MDG. SV får makt med MDG. Og Berg er personlig den store bautaen i et parti som ikke tror på ledere, men fører talspersoner. Hun er den ubestridt mest populære og viktigste personen i partiet. Mye viktigere enn Une Bastholm. Man må ikke glemme at MDG ikke har stor appell på landsbasis. De er ikke et parti for dem som bor nær naturen, men et parti for dem som bor i betongjungelen.

Les også: Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg

Berg er halvt fredet
Bergs styrke er at hun kan virke uanfektet og rolig. Og i tillegg er hun en ung kvinne med halv minoritetsbakgrunn. Hun er halvt fredet. Det sier seg selv at om en person som Sylvi Listhaug i trettiårene hadde hatt ansvaret for så mange lovbrudd – som hun var klar over, og som hun åpent har kritisert andre (Veireno) for å gjøre – så hadde mediene vært på henne daglig. Hardt. Helt til politikerne ble manipulert til å velge henne bort. For fred.
Med Berg blir det kontrovers uansett hva som skjer, men det blir nok mest fred om hun blir sittende. Dette er Rødts dilemma. Men så lenge Oslo Høyre, selv om de er det største partiet i byen, er såpass vage, ufarlige og usynlige, så vil det bli mest fred ved å beholde Berg.

Les også: MDG-politiker Eivind Trædal gir diagnoser på Facebook, hevder Donald Trump er dement

Men hun vil bli sittende på nåde. Og det er kanskje ikke så dumt. Om hun tar tak i det som egentlig er jobben hennes – å hjelpe Oslos borgere og sine egne ansatte – så kan vi kanskje slippe flere fargeprikker på veiene og geiteskur i gatene. Det krever tross alt mye energi og overskudd å komme på så horrible «løsninger» på problemer som ikke eksisterer.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon