Magnus Carlsen under VM-semifinalen i fischersjakk på Høvik. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse

Magnus Carlsen slo amerikanske Fabiano Caruana 12,5-7,5 i semifinalen i fischersjakk-VM på Høvik utenfor Oslo. I finalen venter Wesley So.

Nordmannen ledet 7,5-4,5 før tirsdagens hurtigsjakkpartier. Seier ga to poeng, mens remis ga ett. Førstemann til 12,5 poeng gikk til finalen. Carlsen gjorde jobben ved å vinne to ganger, spille én remis og tape ett parti.

– Jeg er veldig lettet. Det var mye nerver i de siste partiene, sier Carlsen til NRK.

annonse

Etter seier og remis i de to første partiene tirsdag, ble det tap for nordmannen. I det fjerde partiet slo han tilbake og sikret finaleplass med seier.

Ble nervøs

Hadde ikke nordmannen klart å vippe duellen mot verdenstoeren i sin favør i løpet av fire hurtigsjakkpartier, ville den blitt avgjort med lynsjakk. Finalen starter torsdag og varer fram til lørdag. Der skal Carlsen møte amerikanske So, som vant enkelt 13-5 over russiske Jan Nepomnjatsjtsjij.

– Det er ikke så overraskende at han vant, men det er overraskende at det ble så klart. Det var det nok ikke mange som så for seg på forhånd. Men det var bra av ham (Wesley So), så får jeg håpe at jeg klarer å gi bedre motstand i finalen, sa Carlsen.

annonse

Han la ikke skjul på at tirsdagen hadde opp- og nedturer.

– Det var en vanskelig dag, egentlig. I de første par partiene var jeg veldig ovenpå, men så tapte jeg et komplisert tredjeparti. Så kjente jeg meg litt sliten og litt nervøs. Jeg greide aldri å venne meg helt til tempoet. Jeg spilte litt for sakte, sa verdenseneren til NRK.

Solid overtak

I tirsdagens første parti opparbeidet Carlsen seg et overtak, men etter en hektisk periode der begge spillerne hadde lite tid, ble de enige om remis. Nordmannen spilte med hvite brikker og virket ikke helt fornøyd med å dele poengene.

Deretter skulle 28-åringen spille med svarte brikker. Carlsen hadde ifølge sjakkcomputerne et overtak tidlig, og etter hvert ble overtaket så stort at han sikret partiseier og tok et langt steg mot finale. Etter to partier tirsdag var stillingen 10,5-5,5 til Carlsen.

Én seier ville sikret finaleplass for nordmannen. Den kom ikke i det tredje partiet. Også der spilte Carlsen med svarte brikker. 28-åringen havnet kraftig bakpå både i tid og på brettet, og Caruana klarte til slutt å redusere.

annonse

Med hvite brikker i det fjerde partiet hurtigsjakk hadde Carlsen nok en mulighet til å sikre finaleplassen. Caruana gikk hardt ut i jakten på en viktig seier, men havnet bakpå. Carlsen hadde et overtak på cirka en bonde. Verdensmesteren hadde riktig nok lite tid, men klarte å sette inn det avgjørende støtet og sikre finaleplass.

Kan bli tidenes første mester

Dette er tidenes første offisielle VM i fischersjakk. Carlsen var automatisk kvalifisert til semifinalen siden han vant det uoffisielle mesterskapet i 2018.

I fischersjakk står offisersbrikkene tilfeldig oppstilt, men alltid som et speilbilde av hverandre. Kongen må alltid stå mellom tårnene. Løperne må stå på hver sin farge. Totalt er det 959 potensielle startposisjoner.

Carlsen åpnet semifinalen med tap mot Caruana søndag. Senere på kvelden slo nordmannen tilbake og sørget for at det sto likt etter to partier. Mandag ble det én Carlsen-seier og én remis. Dermed ledet nordmannen 7,5-4,5 etter fire partier langsjakk. Seier ga tre poeng, mens remis ga 1,5.

Onsdag er det hviledag i VM. Torsdag starter finalen og bronsefinalen. Mesterskapet på Henie Onstad-senteret på Høvik avsluttes lørdag.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse