- Resett - https://resett.no -

Frp-topp om NAV-skandalen: – Nok et eksempel på at deler av EØS bør reforhandles

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg later til å mene at NAV-skandalen blottlegger mangler ved EØS-avtalen.

Minst 36 personer er uskyldig dømt til fengsel for trygdesvindel, i tillegg til at 2 400 personer kan ha fått urettmessige pengekrav mot seg, fordi NAV feiltolket reglene. 

Helt siden 2012, da EUs nye trygdeforordning kom på plass, har NAV praktisert reglene feil i saker der personer som er bosatt i Norge, har tatt sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger med seg til andre europeiske land. Det rapporterte [1] NTB mandag ettermiddag.

annonse

Les også: 14,7 % i Østfold er uføretrygdet [2]

Krever granskning

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp), som leder Arbeids- og sosialkomiteen, understreker sakens alvor overfor Resett.

annonse

– Jeg mener dette er en veldig alvorlig sak, det at folk er dømt feilaktig og noen til ubetinget fengsel, det er helt uakseptabelt, og det er derfor riktig å finne ut hvordan dette kunne skje, og få en full granskning om hvem har visst dette, og hvordan man kan gjøre opp uretten for dem det gjelder, sier han.

Vil hindre trygdeeksport

Han minner om at det for Fremskrittspartiet er viktig å hindre at norske velferdsytelser forsvinner til utlandet.

– Både jeg og Frp vil stramme inn så velferdsytelsene ikke kan gå ut av landet, men det er en annen debatt, og nå må man følge lovverket. 

Hva sier denne NAV-skandalen om EØS-avtalen, og at vi har et system som gir mulighet for trygdeeksport?

– Mitt utgangspunkt når det gjelder trygdeeksport er at norske velferdsytelser skal gå til norske borgere og de som arbeider i Norge, så jeg vil alltid jobbe for at det er dit vi skal komme. Og jeg mener det er meget problematisk at EU kommer inn og overstyrer, forteller Wiborg. 

Les også: Regjeringen vil fjerne særordninger for flyktninger [3]

Vil reforhandle EØS

annonse

Han mener dette viser at Frps har rett i sitt standpunkt om å reforhandle EØS-avtalen. 

– Derfor er dette nok et eksempel på at deler av EØS bør reforhandles, for å få sørge for at norske velferdsytelser ikke skal kunne gå til folk som ikke engang har satt sine ben i Norge.

– Hva bør skje nå? 

– Nå må vi få en full granskning av hele saken, og man må sørge for at ikke noe lignende kan skje igjen, og hvordan vi kan gjøre opp for de som er utsatt for dette. Også burde vi også se på hvordan man kan få tettet disse hullene, at vi kan få strammet inn så det blir vanskeligere å eksportere velferd.

Tegn abonnement [4] eller støtt oss på andre måter [5] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474