Unge afghanere tar seg en lur på stranden etter å ha kommet med en gummibåt fra Tyrkia til den greske øya Lesvos. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Asylsystemet i Hellas kneler etter at over 42.000 mennesker har kommet sjøveien fra Tyrkia til Hellas hittil i år.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har 42.010 personer krysset Egeerhavet fra årsskiftet til 20. oktober. Det er over 10.000 flere enn i hele fjor. Ikke siden EU inngikk en avtale med Tyrkia om å stanse båter på tyrkisk side av grensen i mars 2016, har antallet vært så høyt.

Avtalen åpnet for at de som ikke får asyl i Hellas, blir sendt tilbake til Tyrkia. Men ventetiden på å få asylsøknader behandlet i Hellas er nå opptil flere år.

annonse

Greske myndigheter har allerede over tre ganger så mange asylsøknader til behandling enn de har kapasitet til å behandle.

Overfylte leirer

Tirsdag opplyste greske myndigheter at i alt 118 mennesker ankom landet bare i løpet av morgenen, noen av dem til Alexandropouli på fastlandet, andre til de greske øyene.

Slik har det vært nærmest hver eneste dag de siste månedene. I løpet av det siste halvåret har antall beboere i asylleirene på de greske øyene doblet seg, og allerede før dette var kapasiteten sprengt.

annonse

Regjeringen i Aten har siden i sommer sørget for å flytte flere hundre asylsøkere til leirer på fastlandet, men antall nyankomne asylsøkere er høyere enn antallet som blir flyttet, dermed blir leirene stadig fullere.

Vil endre asyllov

Statsminister Kyriakos Mitsotakis sa tidligere i år at 10.000 personer skal flyttes fra øyer som Lesvos, Samos og Chios. Nå er tallet oppjustert til 20.000.

For å få fortgang i asylprosessen har regjeringen i Aten planer om å endre lovverket slik at asylsøkere ikke får mulighet til å anke avslag.

Den kraftige økningen i antall gummibåter fra Tyrkia betyr imidlertid ikke at det er lett å slippe ut av tyrkisk farvann.

Ifølge Aegean Boat Report har nærmere 2.500 båter med over 80.000 mennesker blitt stanset av tyrkisk politi eller kystvakt siden begynnelsen av året.

Videre til Bosnia

Det er ikke bare de greske øyene som merker strømmen av mennesker fra land som Afghanistan, Syria og Irak. Så langt i år har 11.452 krysset grensen helt nordøst i Hellas.

annonse

Disse omfattes ikke av returavtalen mellom EU og Tyrkia, og mange av dem fortsetter nordover gjennom Nord-Makedonia, Serbia og Bosnia.

Ettersom grensen videre til EU-landet Kroatia er strengt bevoktet, ender mange opp i Bosnia, der det nå bor tusener av flyktninger og migranter på gatene og i ikke-offisielle leirer. De regulære asylmottakene er overfylt.

Hellas får kraftig kritikk for nye asylforslag

Hellas får kraftig kritikk av flere organisasjoner for å ville stramme inn asylpolitikken slik at ankeretten fjernes og deportasjoner blir lettere.

Forslagene til en ny asylpolitikk diskuteres i disse dager i nasjonalforsamlingen i Aten.

Både Amnesty, Leger Uten Grenser, Human Rights Watch (HRW) og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er sterkt kritiske til forslagene fra den konservative regjeringen.

– Lovforslaget er et utilslørt forsøk på å hindre adgang til beskyttelse og øke antall deportasjoner etter den siste tidens økning i antall ankomster, sier Eva Cosse i HRW.

Kritikerne mener at innstrammingene vil gjøre det lettere å sperre asylsøkere inne i lengre perioder, i tillegg til at sårbare mennesker, som barn som reiser uten foreldre, mister retten til særskilt beskyttelse.

– Loven innebærer også strengere regler for å få asyl, den forlenger tiden det vil ta før man får lov til å arbeide, den strammer inn definisjonen av familie, og den legger et større ansvar på torturofre for at de skal bli anerkjent som det, sier HRW.

Ifølge menneskerettsgruppen bor det nå 34.000 mennesker under elendige forhold på greske øyer.

Greske myndigheter har for tiden 70.000 asylsøknader til behandling, men har bare kapasitet til å håndtere 20.000 i året.

I forrige uke kastet innbyggere i landsbyen Nea Vrasna i Nord-Hellas stein mot busser som fraktet bortimot 400 asylsøkere. Det førte til at greske myndigheter valgte å innkvartere dem mange mil lenger sør.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon