Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Fremskrittspartiet vurderer om fotlenke kan være en løsning på den økende ungdomskriminaliteten.

– Det kan være et veldig fornuftig forslag, fordi det er viktig for oss å sørge for at de ikke kommer i nærkontakt med det kriminelle miljøet, sier justisminister Jøran Kallmyr til NRK.

Kriminalomsorgen kom med et forslag i fjor om fotlenke med GPS for unge kriminelle. Da kan de ha kontroll hvor personene befinner seg.

annonse

Les også: Foreslår å straffe barn under 15 år med fotlenke

Men lektor ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter Svein Erik Skotte er kritisk. Han mener at en elektronisk fotlenke kan virke mot sin hensikt.

– Det å være under konstant overvåkning, 24 timer i døgnet, innebærer et ganske massivt inngrep i et ungt menneskes liv. Det innebærer også at det er identitietsskapende, stemplende og stigmatiserende, sier han og tilføyer.

– Dette er mennesker som er i en ung fase av sitt liv, hvor man akkurat skaper identitet.

annonse

Les også: Kriminalomsorgens Yrkesforbund vil ha fotlenke på gjengmedlemmer

Byrådsleder Raymond Johansen vil ikke uttale seg om saken før det kommer et konkret forslag. Han mener at årsaken til at ungdom blir kriminelle kan ligge mange år tilbake og da er forebygging en god løsning.

– Det er ikke «quick fix» dette heller, og det å snakke om de forebyggende tingene kan fortone seg litt kjedelig i en litt oppblåst politisk hverdag, men det kan allikevel hende at det er det aller beste.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon