Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel for fred (MIFF) Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
annonse
annonse

Tirsdag meldte NTB at det rødgrønne byrådet sammen med Rødt har flertall for å vedta en eventuell boikott av varer fra israelske bosetninger. 

Det palestinske folket har levd under ulovlig okkupasjon i over 50 år. Det er et felles globalt ansvar å bidra til varig fred og palestinernes frihet, derfor er jeg glad for at byrådet nå skal vurdere muligheten for å bruke innkjøpsmakten sin aktivt mot okkupasjonen, sier SVs gruppeleder i bystyret, Sunniva Holmås Eidsvoll til NTB.

Les også: Byrådet i Oslo vurderer boikott av varer fra israelske bosetninger

annonse

Antisemittisk 

Conrad Myrland, leder for Med Israel for fred (MIFF), er skuffet over byrådets forslag. 

Ifølge MIFF er det en rekke land i verden som okkuperer landområder og det reageres kraftig på at det kun er Israel som skal rammes for okkupasjon. En okkupasjon mange er uenig i om er reell. 

annonse

Hva tenker du om at byrådet i Oslo vurderer å vedta boikott? 

– Det er forkastelig. Så lenge boikotten fokuserer kun på Israel, og ikke andre omstridte områder som kontrolleres av land som Tyrkia, Russland, Storbritannia, Spania, Kina, Canada og så videre, vil dette utvilsomt ha antisemittisk effekt, fordi man dømmer verdens eneste jødiske stat etter en annen standard enn andre land, sier Myrland til Resett.  

Myrland reagerer også på Holmås’ utsagn om det felles globale ansvaret verden har for å bidra til varig fred og palestineres frihet: 

En palestinsk stat kan bare opprettes dersom den legger død politiske krav som radikalt vil endre den demografiske balansen i Israel og få verdens eneste stat med jødisk flertall og identitet til å forsvinne, skriver han på Miff.no og fortsetter:  

Dersom byrådet i Oslo hadde krevd av palestinerne at de må godta en jødisk stat innenfor 1967-linjene med justerte grenser, ville israelerne kunne oppfatte at det er okkupasjonen og bosetningene på Vestbredden som blir ansett som problematiske. Men så lenge de rødgrønne partiene åpent eller stilltiende støtter palestinernes maksimalistiske krav, som ikke har plass til verdens eneste jødiske stat, står man igjen med spørsmål om hva som egetlig driver dem. At effekten er antisemittisk, kan det ikke være noen tvil om.

Les også: FN-ekspert vil forby produkter fra israelske bosetninger  

annonse

Lokal-internasjonal politikk? 

Diskusjonen angående Israel, Palestina, rettmessighet og okkupasjon er svært omstridt, ikke minst er det en internasjonalt diskutert problemstilling.

Venstresiden i Oslo bør ta til seg fornuft og lytte til Arbeiderpartiets ordfører i Bodø, mener Myrland, og henviser til hennes oppfordring fra 2017: Ansvaret for å utøve norsk utenrikspolitikk ligger på nasjonalt nivå

Det er imidlertid ikke første gang lokalpolitikere oppfordrer til handelsboikott av Israel. Både Bodø og Kristiansand har tidligere fremmet forslag om boikott. 

Er dette god lokalpolitikk? 

Jeg vil tro at Oslos velgere er opptatt av at kommunen leverer dem gode tjenester og at utenrikspolitikk føres av regjeringen.

Hva tror du er årsaken til at lokalpolitikere bruker tid på å boikotte varer fra andre land? 

– Hvis det var snakk om boikott av mange land, kunne man kanskje forstå det – især om det var basert på rettferdige og gjennomførte standarder – men her er det bare snakk om boikott av verdens eneste jødiske stat. Det stinker det av.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon