Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
Strømprisene er lavere enn i 2018, men en svak norsk krone gjør at strømregningen blir høyere.
annonse

Kraftbørsen Nord Pool gjør alle omsetninger og oppgjør i euro. Dermed har forholdet mellom euro og kronen stor effekt på strømprisen.

– Når den norske valutaen svekkes, blir innkjøpsprisen på strøm hos norske kraftleverandører høyere. Kostnadsøkningen faller dessverre i sin helhet på strømkundene, som blir skadelidende i denne situasjonen, sier handelssjef Tom Eirik Olsen i Ishavskraft.

Selv om svekkede priser på kull, gass og CO2, samt bedre fyllingsgrad i vannmagasinene, gir lavere priser enn i 2018, har den betydelig svekkede kronen motvirket mye av prisfallet. For en norsk strømkunde med normalt forbruk kan dette utgjøre 2.000 kroner mer i året i strøm, ifølge Olsen.

annonse

– De siste 17 årene har gjennomsnittsprisen på en euro vært 8,40 kroner. I år har høyeste notering vært på 10,30 kroner. Hvis euroen i 2020 blir på 10,30 vil det gi en økning i strømprisen på over 22 prosent, sier Olsen.

Det er imidlertid lite som tyder på vedvarende høye priser

– Men kronesvekkelsen bidrar altså til at vi har en høyere strømregning enn hva vi kunne hatt, sier Olsen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon