Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Mener det er feil at vindkraft er lønnsomt.

Tidligere NVE-direktør Sverre Sivertsen tar i Adresseavisen et oppgjør med påstanden om at samfunnet trenger mer vindkraft.

Han viser til at Statkraft senest i sommer sa at vi har nok kraft, selv om vi velger å elektrifisere hele samferdselssektoren med bil, buss og båt.

annonse

«I tillegg vil vi kunne ha en betydelig eksport. Vi må også huske på at det allerede er gitt tillatelse til å bygge ut 23 milliarder kWh (TWh) vindkraft, hvorav bare halvparten er bygd ut eller under utbygging. Hvorfor behøver vi da å rushe i vei med vindkraftutbygging?»

Han understreker at dagens vindkraft er sterkt subsidiert gjennom grønne sertifikater og fritak fra grunnrenteskatt til stat, fylker og kommuner. Dette er fordeler vannkraftverk ikke nyter godt av.

«Myndighetene og bransjen må gjerne påstå at vindkraften er blitt lønnsom. Sannheten er at den bare er det så lenge den blir kraftig subsidiert av strømkundene og får lov til å ødelegge uerstattelige naturverdier uten å betale en øre i kompensasjon verken til stat eller kommune», konkluderer Sivertsen

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon