Bergen 20120821. Sigrid Bonde Tusvik er en kvinnelig komiker, men er hun morsom? Her parodierer hun Anna Anka. Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix
annonse
annonse

I 2007 skrev Christopher Hitchens en kronikk i magasinet Vanity Fair, med tittelen: «Why women aren’t funny».

Den nå avdøde forfatter, journalist, rabulist og ateist Hitchens var ikke akkurat redd for å skape kontroverser. Tvert imot: Det virket som om han fikk all sin energi fra å befinne seg i «øyet av stormen» til enhver tid.

Hans sjarme og intellekt var så overveldende at selv ihuga feminister slet med å holde masken, uansett hvor provoserende hans utsagn var. Se for eksempel dette klippet, hvor Hitchens diskuterer feminisme.

annonse

Hitchens innrømmer at det finnes flotte kvinnelige komikere. Men disse er, i stor grad, «heftige, lesbiske eller jøder», eventuelt en kombinasjon av disse tre.

Det første som dukket opp på YouTube når jeg søkte var denne videoen. Jeg har ikke sett hele, men overvekten av lesbiske i starten er en indikasjon på at Hitchens kanskje har et poeng:

annonse

Hans artikkel fikk voldsom oppmerksomhet og selvsagt massiv kritikk, uten at dette plaget Hitchens nevneverdig. Han svarte på kritikken med å anklage sine kvinnelige kritikere for å ikke kunne lese!

Les også: Identitetspolitikken: Et angrep på den vestlige frihetstanke

Hovedtesen til Hitchens var evolusjonær: Menn, som ifølge Hitchens i de fleste tilfeller er svært lite attraktive, må bruke humor som et middel i kampen for å reprodusere seg. Menn som ikke er morsomme får ikke tilgang til kvinner, derfor dør de rett og slett ut. Unntaket er selvsagt de mennene som har et såpass tiltalende utseende at de klarer seg uten humor. Men disse utgjør et mindretall.

Kvinner trenger ikke humor for å vinne mannens gunst: Menn er allerede interessert. Kvinnen kontrollerer den seksuelle markedsplassen i vår vestlige kultur.

Ny forskning bekrefter teorien

En studie omtalt av The Times har forsøkt å evaluere humorproduksjon på en objektiv måte. De konkluderer slik:

– For å si det rett ut: 63 prosent av mennene har en høyere score når det gjelder humoristiske evner enn en gjennomsnittlig kvinne, sier Gil Greengross fra Aberystwyth University. Hun ledet undersøkelsen.

– Bevisene antyder at humor spiller en viktig rolle i reproduksjon. Kvinner leter etter indikatorer på partneres kvalitet, og humor synes å spille en stor rolle, siden humor er sterkt korrelert med intelligens.

annonse

Greengross understreker dog at forskjellene er «liten til middels». Men det er altså en påviselig forskjell mellom kjønnene.

Men komiker Sindhu Vee mener samfunnets forventninger er ansvarlig på kvinnenes manglende humoristiske sans:

– Det er ikke like akseptert i samfunnet at kvinner er høylytte, tøffe og morsomme. Hvis du er den morsomme kvinnen, så er det ingen gutter som vil date deg.

Morsomt nok gjengir hun et argument Hitchens også bruker. Han skriver: «Menn vil ha et publikum, ikke en rival».

Og for kvinner er det en dårlig evolusjonær strategi å satse på humor.

Nedenfor kan du se Hitchens kommentere reaksjonene på kronikken:

annonse

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon