Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Norge er et av verdens mest tolerante, minst rasistiske samfunn. Likevel gir enkelte samfunnsdebattanter inntrykk av at Norge er en pøl av hets, og at det aldri har vært verre.

I mars i år rapporterte politiet om en sterk økning i rapportert hatkriminalitet i hovedstaden, 20 prosent  opp mellom 2017 og 2018. Statistikken kan gi inntrykk av å støtte disse teoriene om at nordmenn er fulle av rasisme, hat og sjåvinisme, og at det bare blir verre. Men med den økende bevisstheten som har vokst frem rundt rasisme de siste årene, er det noe som skurrer.

Vi ser den samme trusselen mot ytringsfriheten over store deler av den vestlige verden. Den britiske forfatteren Douglas Murray skriver i et debattinnlegg i Daily Mail at fundamentet for det vi i dag kalle hatkriminalitet ble lagt for omtrent 20 år siden i Storbritannia, i den omstridte Macpherson-rapporten, som ble laget etter at den svarte tenåringen Stephen Lawrence ble drept.

annonse

Les også: Britisk politi oppfordrer borgerne til å rapportere «hatefulle» ytringer: Du trenger ikke engang bevis

Negativ særbehandling av hvite 

I denne rapporten ble et viktig prinsipp fastsatt; at kriminelle handlinger begått mot minoriteter er verre enn når de begås mot noen fra majoriteten. Dette ble konstatert i Macpherson-rapporten, og har fått konsekvenser for lovgivningen i mange vestlige land, men reflekteres heldigvis ikke helt i norsk straffelov (ennå), noe man kan lese om på Lovdatas nettsider.

annonse

I Norge er det ennå slik at det er motivet, og ikke offerets etniske, religiøse eller seksuelle identitet som avgjør hvorvidt en kriminell handling er hatkriminalitet eller ikke, og også hvite mennesker kan i teorien bli utsatt. I praksis er det imidlertid ikke så enkelt.

statistikk publisert av Oslo politidistrikt i mai 2019 oppgis det at en bemerkelsesverdig liten del av de registrerte hathendelsene i hovedstaden er utført med motiv i at noen er norsk, eller at en innvandrer er blitt «for norsk». Det virker rett og slett litt suspekt, all den tid nedsettende betegnelser på nordmenn, som «potet» eller det sexistiske «kæbe» (hore) er såpass vanlig forekommende. Det kan lett tenkes at dette koker ned til at det skal mye mer til for å anse noe som hatkrim når offeret er en hvit person enn når offeret kommer fra det som i Straffelovens § 77 (som omhandler straffeskjerpelse ved hatmotiver) omtales som «grupper med et særlig behov for vern.» 

Sensitivitet

På et vis er vi nok blitt mye mer sensitive, og det kommer særlig frem hva gjelder hysteriet rundt ord og språkbruk, som er oppstått i senere år. I dag er man fort kriminell bare ved å kalle en transperson ved feil pronomen. Skriv noen sinte ord om islam i et kommentarfelt, og du må kanskje i retten. Men vi godtar også mer når det er hvite mennesker som utsettes. Mange opplever betegnelser som «guling» som rasistiske, og kanskje også straffbare, mens «potet» er et helt stuerent og harmløst begrep. Dette er muligens en av årsakene til at den registrerte hatkriminaliteten mot hvite er så uvesentlig liten. Man leter ikke etter slike forhold med lys og lykte, og man godtar utvilsomt drøyere begreper.

Bruk av begreper som «guling», «neger» eller «pakkis» fremstilles som et samfunnsproblem, mens betegnelser som «potet» eller «kæbe» (hore) bagatelliseres, og blir til og med brukt hos NRK i beste sendetid. Undertegnede var vitne til denne bagatelliseringen under forrige ukes folkemøte om rasisme på Linderud i Grorudddalen. Mange later til å oppfatte det som utenkelig at hvite mennesker kan utsettes for rasisme eller på noen som helst måte kan være utsatt for undertrykkelse eller uverdig behandling på grunn av sin bakgrunn. Bare dette i seg selv kan oppfattes som fordomsfullt eller som en negativ særbehandling/rasisme rettet mot hvite. 

Offerkultur og konspirasjonsteorier

annonse

Vi ser det samme, med noen variasjoner i lover og praksis, over hele den vestlige verden. Det utspiller seg som et press mot ytringsfriheten under dekke av en ekstrem, fullstendig misforstått toleranse og sekterisk identitetspolitikk, der alle grupper kjemper for seg selv, bortsett fra hvite, streite menn, som får all kollektiv skyld som en del av en omfattende konspirasjonsteori. Man må gjerne innbille seg at dette er tolerant. All logikk tilsier imidlertid at det er det motsatte. 

Vi kan ikke sitte stille og godta denne utviklingen. Det kan fort bli verre, og vi ser hvor langt dette kan gå i nærstående land, som for eksempel i Storbritannia, der det er opp til det enkelte offer å avgjøre hvorvidt en kriminell handling er hatkrim eller ikke, eller i Canada, der bedrifter kan bøtelegges for å ikke benytte såkalte ikke-binære «transpersoners» hjemmesnekrede pronomener.

Les også: Homofile og lesbiske i Berlin tør ikke vise seg i innvandrerdominerte områder

En eksistensiell trussel for det frie samfunn

Det er ikke blitt mer hat i det norske samfunnet. Vi er tvert imot et av de mest tolerante, minst rasistiske samfunnene i verden, og der er vi i selskap med andre vestlige land. Vi er derimot blitt langt mer sensitive, og denne overfølsomheten er i seg selv en trussel for toleransen for ulike meninger og ytringer man ikke liker. Jeg ønsker ikke et samfunn der det er straffbart å referere til meg som en mann, uansett hvor lite jeg liker det isolert sett. Denne debatten er kuppet av hysterikere som lar seg krenke på mine vegne. De representerer en trussel for det frie samfunn. 

Det er uhyre viktig at vi står imot. Men dette er ikke så enkelt om du er en hvit, heterofil mann, for da er du tross alt en evig undertrykker og din mening om dette er uvesentlig. Altså er det viktig at folk som tilhører «utsatte» grupper, men som har fornuften i behold, tar tak og markerer avstand. Vi sitter med definisjonsmakten i disse spørsmålene, så dette blir vårt ansvar. Og dette får ikke skje i mitt navn. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon