John Bercow. Arkivfoto: Jessica Taylor / Underhuset / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

I ti år har John Bercow ledet det britiske Underhuset med sin myndige røst. Torsdag ber han forsamlingen falle til ro en siste gang.

Da brexitdebatten var på sitt heftigste i Parlamentet tidligere i høst, kunngjorde Bercow at han skulle gå av 31. oktober, den samme dagen som Storbritannia skulle forlate EU. Brexit er utsatt, men Underhusets leder blir ikke sittende på overtid.

Etter ti år er det over når han hever torsdagens møte. Da vil han ifølge BBC ha sagt sitt karakteristiske «Order!» nærmere 14.000 ganger. Men han har ikke bare styrt andres taletid, Bercow har selv snakket lenge og vel. De siste hundre årene er det ingen av Underhusets ledere som har tatt ordet like mye som ham.

annonse

Onsdag høstet han lovord fra begge sider av salen da han ledet statsministerens spørretime for siste gang. Torsdag fortsatte takksigelsene, og mange representanter delte også personlige historier om og med Bercow.

Samtidig har flere minnet om at de har vært uenige i hans tolkninger av parlamentarisk sedvane og gamle regler. Han har gjort Underhusets virke mer tilgjengelig, men har også kommet med kontroversielle avgjørelser, særlig i den betente brexitdebatten de siste årene.

Bercows etterfølger skal velges mandag, men risikerer å bare få et par dager i den grønne stolen i enden av salen. Allerede tirsdag oppløses Parlamentet, og selv lederen må få fornyet tillit i sin valgkrets for å kunne komme tilbake til Underhuset 13. desember.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon