Illustrasjonsbilde: REUTERS/Ronen Zvulun
annonse
annonse

Jurister krever at Norge innfører sanksjoner mot Israel for brudd på folkeretten.

44 jurister, blant dem Professor Jan Fridthjof Bernt, advokat Mette Yvonne Larsen, Frode Sulland og Cathrine Grøndahl, mener at Israel bryter med internasjonal rett og etterlyser derfor sanksjoner, skriver Klassekampen. Oppropet «Forsvar folkeretten» blir lansert i dag.

Les også: Byrådet i Oslo vurderer boikott av varer fra israelske bosetninger

annonse

«Norske myndigheter og politikere må gjenreise respekten for folkeretten og arbeide for at Israels langvarige og systematiske brudd på de internasjonale kjørereglene blir møtt med sanksjoner», heter det i oppropet.

Kan ikke gjøre forskjell

En av initiativtakerne, advokat Kjell M. Brygfjeld, mener det finnes massevis av sanksjoner Norge kan innføre ovenfor Israel.

annonse

– Vi er med på sanksjoner mot Russland, Venezuela, Iran og altså en rekke andre land. Alle land bør behandles på samme vis og med samme alvor for brudd på internasjonal rett. Vi må ikke gjøre forskjell på de vi liker og de vi ikke liker, sier han.

Brygfjeld mener Regjeringen har valgt en motsatt strategi hvor man satser på å utvikle det gode forholdet til Israel på områder som for eksempel kultur og turisme.

– Dette skjer på tross av at noen norske innbyggere blir nektet innreise i Israel, sier han.

Ikke veien å gå

Statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet, tror ikke sanksjoner er veien å gå.

«Norge uttrykker også bekymring overfor israelske myndigheter om brudd på folkeretten, overdreven maktbruk og brudd på menneskerettighetene, når det er grunnlag for dette», skriver han til Klassekampen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon