Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

NAV-skandalen er skremmende i seg selv, at mennesker kan bli dømt og fengslet på sviktende grunnlag, der det er gjort feil. Der man til dels kan skylde på uvitenhet, manglende kunnskap og dårlige oversettelser av EØS-direktivet.

Men når det avdekkes en bevisst handling fra våre politikere. Ja, da er det ikke bare skremmende. Det er så horribelt galt at noen må stilles for retten for de handlinger som er gjort.

Stortinget har sittet passivt på sidelinjen i 2 år mens mennesker har blitt straffeforfulgt og fengslet for saker som ikke var ulovlig. Dette går så på tvers av hva en rettstat skal gjøre. Det finnes ikke ord for hvor galt dette er.

annonse

Våre politikere har bevisst sett på at mennesker har blitt domfelt og fengslet for noe de visste ikke var lovstridig.

Les også: Frp-topp om NAV-skandalen: – Nok et eksempel på at deler av EØS bør reforhandles

VG skriver
Mer enn to år før NAV-skandalen sprakk var arbeidsminister Anniken Hauglie krystallklar overfor Stortinget: EØS-reglene trumfer norsk lov. Likevel fortsatte NAVs praksis med å nekte utbetalinger til brukere som oppholdt seg i utlandet.

annonse

Hele syv ganger blir det i Stortingsmelding 40 om trygdeeksport, som regjeringen sendte til Stortinget 16. juni 2017, vist til at det er EØS-avtalen som gjelder.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen var saksordfører for meldingen da den kom til Stortinget og sier at Hauglie, regjeringen og Ap gjorde hva de kunne for å tone ned at EØS-avtalen gjør at folk kunne ta med seg trygden til EØS-land.

Skremmende holdninger

NAVs holdninger til de menneskene de er satt til å hjelpe er like ille om ikke mer skremmende. I et brev til Arbeids- og sosialdepartementet 30. august skriver de:

«Konsekvensene av en mulig feil kan ha vært at brukere mistet retten til ytelser, fikk store tilbakebetalingskrav eller ble dømt til betinget eller ubetinget fengsel.»

«Vi legger til grunn at det foreligger et større antall saker, og det vil være vanskelig, om ikke umulig å gjenfinne disse.  Vi mener derfor at vi som utgangspunkt ikke er forpliktet til å på eget initiativ gjenfinne saker vi ikke har konkret kunnskap om», skriver Nav.

Dette viser en holdning som man ikke skulle tro fantes blant NAVs ledere.

Man bør kunne stille seg spørsmål om ikke våre folkevalgte og ledere i NAV som bevisst utøver sitt embete, på tross av bedre vitende med det resultat at mennesker blir ulovlig domfelt og fengslet, selv burde stå rett i en rettsal og få sin dom.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon