Illustrasjonsbilde. (Fra v) Tore Sagen, Steinar Sagen, Bjarte Tjøstheim. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
annonse
annonse

Otto Jespersen ble gjort til æresmedlem av SOS Rasisme for sine provokative meldinger, mens Tore Sagen blir gjort til en syndebukk. 

I en tale publisert hos boktips.no i 2017 viste den folkekjær forfatteren Lars Saabye Christensen til hvordan såkalte «trigger warnings» brer om seg på amerikanske universiteter, der klassisk litteratur utstyres med advarsler for ikke å støte sarte sjeler. 

«Karikaturer skal ikke lenger karikere. Provokasjoner skal ikke lenger provosere. Ordene må veies på såkalt gullvekt», skriver han. 

annonse

Les også: Sigbjørn Gjelsvik (Sp) om NAV-skandalen: – En direkte konsekvens av EØS

Han fortsatte med å stille det polemiske spørsmålet: Hvilken begivenhet i Norge har rystet, eller la oss si, beveget litteraturen mest i disse 41 årene jeg har holdt på som forfatter? 

Han satte dette i sammenheng med at muslimer siden utgivelsen av Salman Rushdies Sataniske vers i 1989 høylytt har krevet en ytringsfrihet de samme gruppene ikke unner andre. 

«Man pålegger oss en taushet, mens deres språk er voldens alfabet: ordenes opprustning.»

annonse

«Kontroversiell, som i mitt gamle språk var noe å strekke seg mot, det å være kontroversiell, som var en dyd, er nå et varsel: ligg unna, ikke rør, kom ikke i nærheten, pass på ditt gode navn og rykte. Når ordene forandrer mening, eller tømmes, på denne måten, skal man være på vakt. Det er tidene som forandrer seg. Man ser det først i språket. Handlingene begynner i språket», konkluderte han. 

To år senere er det lett å konkludere med at Lars Saabye Christensen har fått rett. Det er bare å se på hvordan Tore Sagen i Radioresepsjonen har blitt behandlet. 

Les også: FNB-medlem trekker seg fra bystyregruppen etter uenigheter

Etter å ha vitset med kritikere av Greta Thunberg og folk med rasistiske holdninger, har mange sett svart. Selv om hans intensjon åpenbart ikke var å rakke ned på innvandrere, men snarere på innvandringsskeptikere med rasistiske holdninger. 

Det stanser ikke kritikerne. 

annonse

– NRK: Har dere overhodet ikke tenkt på at norske lyttere i dag ikke bare er hvite? var reaksjonen til Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter.

På Twitter og i sosiale medier har det flommet over med både saklig kritikk og meldinger som grenser til sjikane og trusler. Til slutt fjernet Radioresepsjonen sendingen. 

Det er en interessant reaksjon. En komiker som i sin tid ble kåret til æresmedlem av den nå nedlagte antirasistisk eorganisasjonen SOS Rasisme var Otto Jespersen. Som kjent vitset og fleipet han gjennom blant annet svært provokative utsagn. 

Et klipp mange nok vil huske er hans monolog «til innvandrerne» på Torsdagsklubben:


Hvordan ville reaksjonene vært i dag?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon