Rettsmøte for behandling av vilkårene for utlevering av Najumuddin Faraj Ahmad Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Mulla Krekar kom til Norge i 1991. Han kom som registrert kvoteflyktning, selv om han etter eget utsagn i intervju med TV-kanalen Al-Hiwar befant seg i Nord-Irak da han snakket med kona som var i Peshawar. Hun fortalte at de hadde fått opphold i Norge. 

Han befant seg altså i landet han flyktet fra, da han fikk flyktningstatus og mulighet til å reise til Norge. 

Les også: Mulla Krekar kan utleveres til Italia, har Oslo tingrett besluttet

annonse

Som jeg skrev i min egen bok Norsk Jihad (2013), var Krekars motiv for å reise til Europa et ønske om å etablere en base her for å støtte krig i sitt eget hjemland. Selv har han sagt det slik: Jeg ville aldri bo i Europa. Min sak er i Kurdistan. Krekar reiste til Europa etter råd fra Abdullah Azzam. Han er bedre kjent som Osama bin Ladens mentor og læremester og en av grunnleggerne av Al-Qaida-nettverket

Lenge levde han en anonym tilværelse, i hvert fall i den norske offentligheten. Blant muslimer i Norge ble han raskt en kjent figur. Mange muslimer i Norge kaller ham ikke Krekar, men «Abu Sayyid», far til Sayyid, etter hans førstefødte sønn. 

Men han havnet i konflikt blant annet med Rabitamoskeen, den sentrale moskeen for tilhengere av Det muslimske brorskap i Norge. Han ble for radikal for moskeen, og etter håndgemeng utenfor lokalene som da lå i Trondheimsveien, gikk han sin egen vei. 

annonse

I stedet gikk han sammen med broren og startet sin egen moské, hovedsaklig for kurdisktalende. Den lå i området rundt Brugata i Oslo og var i drift frem til Krekar reiste tilbake til hjemlandet for å føre jihad, hellig krig. 

I mellomtiden hadde han brukt moskeen for å samle inn penger til den samme hellige krigen. 

– Jeg samlet inn på asylmottak, konferanser og seminarer, har Krekar selv fortalt, noe han også fikk skryt for i det Al-Qaida-orienterte magasinet Nida’ ul Islam i 1997. Han gjør et godt arbeid for å spre islam, het det. 

Likevel var det ikke før gratisavisen Avis1 skrev om ham i 2001, da han var leder for Ansar Ul-Islam, at offentligheten ble klar over at vi hadde sluppet inn en radikal islamistleder i Norge. Det gikk enda et år før Brennpunkt kom med en dokumentar om mullaen og ballen virkelig begynte å rulle. 

Siden da har han vært en torn i øyet for norsk rettsvesen. Han ble arrestert og pågrepet i 2003, siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Saken ble henlagt, men Krekar ble vedtatt varig utvist av hensyn til rikets sikkerhet samme år, på instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).

Myndighetene kunne likevel ikke sende ham ut. 

annonse

Siden da har han blitt tiltalt, dømt men også frikjent for en rekke forskjellige trusler. Han har også jevnlig kommet med støtteerklæringer til blant annet Al-Qaida og Den islamske staten (IS). 

Hans advokat Brynjar Meling har nok ofte ønsket at han skulle legge bånd på seg. For Krekars sak i Norge ville det beste være at han ble oppfattet som en godslig og litt klovneaktig islamsk julenisse, ikke en terrorleder. 

Dessverre for Meling har Krekar selv gjort dette vanskelig, med det som må kunne sies å være en form for prinsippfasthet. Selv om han har visst at det ville føre til fengsling og problmer med rettsvesenet, har han ikke veket fra sin tolkning av islam, som han er overbevist om at ikke bare er en religion, men også et politisk system som omfatter hele livet og samfunnet.

Nå er han dømt for terrorplanlegging gjennom organisasjonen Rawt i en italiensk rett. De hevder han har ledet et kurdisk terrornettverk fra Norge. Og 1. november 2019 besluttet Oslo tingrett at vilkårene for å utlevere Krekar til Italia er til stede.

Det er bra. Men det var også sannelig på tide. For det er ikke noen tvil om at Krekar har holdt Norge og nordmenn for narr.  

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon